naše usluge:
 

Površina: 3 643 km2
Broj stanovnika: 212 920

Gradovi:
Benkovac
Biograd na moru
Nin
Obrovac
Pag
Zadar

 


Općine:
Bibinje, Galovac, Gračac, Jesenice, Kali, Kukuljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštanje, Pašman, Polača, Poločnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vir, Zemunik Donji. 

 

 

 

 

lokacija... / FA/KUD/ ZADARSKA ŽUPANIJA

 

Zadarska županija obuhvaća vrlo razvedenu obalu s brojnim otocima (uključujući i dio Kornata), pitomo zaleđe Ravnih kotara i donji hrbat Velebita s duboko usječenim klancima Velike i Male Paklenice. Na Dugom otoku, u parku prirode Telašćica, nalazi se najviša hrid na Jadranu (Grpašćak, 150m), a u krškom reljefu česti su speleološki oblici (Cerovačke pećine). Morski akvatorij obuhvaća Zadarski, Pašmanski, Srednji i Velebitski kanal te zatvorene akvatoirje "najmanjih mora na svijetu", Novigradskog i Karinskog. Krka i Zrmanja najvažnije su rijeke, a tu je i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj - Vransko jezero.

U doba Rimljana ubrzan je razvoj Liburnske Idasse, odnosno naselja Jader, današnjeg Zadra, središta županije koje je tijekom stoljeća dijelilo sudbinu svog obalnog prostora i zaleđa. Zadar i obala tako su izloženi čestim napadima Venecije koja je zagospodarila u 15 st., bitke s Osmanlijama (Krbavsko polje) plamte do 17.st., a nakon pada Venecije prostor županije pod jedinstvenom je austrijskom upravom do kraja 1. svjetskog rata kad je pripao Italiji. Teška razaranja i sukobe različitih strana Zadar je pretrpio tijekom Drugog svjetskog rata, a stradao je i u velikosrpskoj agresiji. Zanimljivo je da su Zadrani 1177. dočekali papu Aleksandra III. pjevajući na hrvatskom jeziku. Tu je 1396. u samostanu sv. Dominika osnovano i prvo sveučilište na teritoriju Hrvatske, a poznate su prve novine izašle na hrvatskom jeziku Kraglski Dalmatin i najdugovječnije - Narodni list. Danas je Zadar značajno gospodarsko i turističko središte, važna pomorska i zračna luka.

Značajan je i Nin s važnim povijesnim ostacima iz doba kada je jedno vrijeme bio središte Hrvatske i sjedište važne biskupije u kojem su stolovali hrvatski biskupi Teodozije i Grgur Ninski. Važan je i grad Pag na istoimenom otoku poznat po dugoj tradiciji pletenja paške čipke i uzgoja ovaca.


- Trenutno nemamo podatke za ansamble. Ako vi imate, javite nam!

 

 


KUD"SLOGA" Sali
KUD"SILBA" Silba
KUD"BANJ" Banj
KUD" BOKOLJE" Dobropoljana
KUD"CARZA" Poličnik
KUD"DRUŽINA" Pag
KUD"GRADINA" Polača
KUD" KOLAJNA" Zadar
KUD"KRALJ TOMISLAV" Biograd Na Moru
KUD" KUKLJICA" Kukljica
KUD"LUZARICA" Pridraga
KUD " NADIN "
KUD"NEVIJANA" Neviđane
KUD"PAKOŠTANE" Pakoštane
KUD"PALJUV" Paljuv
KUD"PODGORAC" Starigrad
KUD"PREKO" Preko
KUD"PRIVLAKA" Privlaka
KUD" SV. ANTE - LUKORA" Lukoran
KUD"SV. DUH" Posedarje
KUD"SV. KUZMAN" Slivnica
KUD" SV. LUKA" Ždrelac
KUD"SVETI IVAN" Donje Raštane
KUD"SVETI MIHOVIL" Galovac
KUD"SVETI MIHOVIL" Poljana
KUD"SVETI NIKOLA.T" Lišane Ostrovičke
KUD"ŠKABRNJA" Škabrnje
KUD"UGLJANSKI BAUL" Ugljan
KUD"VILA VELEBITA" Jasenice
KUD"VRANA" Vrana
KUD"ZADAR" Zadar
KUD"ZLATNA LUKA" Sukošan
KUD"BARTUL KAŠIĆ" Kolan
KUD"BRANIMIR" Benkovac
KUD"BRANIMIR" Nin
KUD"BUDIM" Podgradina
KUD" CRNO" Crno
KUD"GALEB" Gornji Karin
KUD"IVAN-GORAN KOVAČIĆ" Bibinje
KUD"NOVIGRAD" Novigrad
KUD"POPOVIĆI" Popovići
KUD"RADOVIN" Radovin
KUD"SLOGA" Veli Iž
KUD"SV. LOVRE" Vrsi

 

 
 
   
© FOLKLOR D.O.O , za promicanje i očuvanje kulturne baštine