naše usluge:

 

GRAD ZAGREB

Površina: 1 260 km2
Broj stanovnika: 187 853

Gradovi:
Ivanec
Lepoglava
Ludbreg
Novi Marof
Varaždin
Varaždinske Toplice

Općine:
Bednja, Beretinec, Breznica Breznički Hum, Cestica, Donja voća, Donji Martijanec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Klenovnik, Ljubešćica, Mali Bukovec, Maruševac, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Veliki Bukovec, Vidovec, Vinica, Visoko

  

 

 

 

 

lokacija... / FA/KUD/ VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

 

Varaždinska županija ide u red razmjerno gusto naseljenih hrvatskih područja. Obuhvaća prostor Gornjeg zagorja između planine Ivančice i rijeke Drave, te graniči sa Slovenijom. Županijsko uređenje ovdje ima devetstoljetnu tradiciju što dokazuje povelja hrvatsko-ugarskog kralja Bele III. iz 1811. Među prvim županima spominju se Mutimir, Krasan i Zaharije, a od 1607. do 1861. bili su nasljedni veliki župani grofovi Erdoedy.

Središte Varaždina, središte županije, bio je do 19. st. jedan od najvažnijih gradova sjeverne Hrvatske, a dvadeset godina, od 1756. do 1776., i njezin glavni grad. U Varaždinu zasjeda i Kraljevski savjet, no to slavno razdoblje nažalost prekida katastrofalni i razarajući požar. U 18. stoljeću Varaždin dobiva izgled baroknoga grada, a varaždinsku kulturu i umjetnost snažno obilježava djelovanje Katoličke crkve. Posebno njeguje glazbenu kulturu ("Varaždinske barokne večeri") pa ga zbog glazbe, baroka i cvijeća često nazivlju i hrvatskim "malim Bečom".

Zapadno od Varaždina poznati je dvorac Trakošćan. Na brdašcu uz jezero, mijenjao je gospodare, od 1568. u posjedu je grofova Drašković. Preuređen iz srednjovjekovnog burga s kulom četverokutna tlocrta u pseudogotički dvorac, danas je muzej s bogatom zbirkom namještaja, oružja i portreta.


Odavna je poznat i lokalitet Varaždinskih toplica, čija se vrela termomineralne vode iskorištavaju u zdravstvene svrhe. Geotermalne vode, otkrivene su kod Ludbrega na lokalitetu Lunjkovac, no još nisu dovoljno istražene za praktičnu upotrebu.

- Trenutno nemamo podatke za ansamble. Ako vi imate, javite nam!

 

 

 


KUD"MARTIJANEC" Martijanec
KUD"Anka Ošpuh" Ludbreg
KUD" Donja Voća" Donja Voća
KUD"Elizabeta" Jalžabet
KUD"Hrvatske željeznice" Varaždin
KUD"Juraj Lončarić" Hrženica
KUD"Klaruš" Maruševec
KUD"Knegingrad" Turčin
KUD"Ljuba voda" Ljubešćica
KUD"MAK" Trnovec
KUD"Marof" Novi Marof
KUD" Cestica" Cestica
KUD" Petrijanec" Petrijanec
KUD"Remetinec" Remetinec
KUD"Rudolf Rajter" Ivanec
KUD"Sloboda-VIS" Varaždin
KUD"Varaždinski tamburaši" Varaždin
KUD"Varteks" Varaždin
KUD"Vidovec" Vidovec
KUD"Vila" Varaždin
KUD"Vinica" Marčan
KUD"Zavičaj" Sračinec
KUD"Braća Radić" Visoko
KUD"Faringaši" Prigorec
KUD"Franjo Sert" Bednja
KUD"Salinovec" Salinovec
KUD"SLOGA" Karlovec Ludbreški
KUD"Vindija" Varaždin

 

 
 

 

 

   
© FOLKLOR D.O.O. za promicanje i očuvanje kulturne baštine