naše usluge:
 

Površina: 2 994 km2
Broj stanovnika: 152 477

Gradovi:
Drniš
Knin
Skradin
Vodice
Šibenik


Općine:
Cviljane, Kijevo, Promina, Pirovac, Rogoznica, Tisno, Ervenik, Kistanje, Orlić, Primošten, Ružić, Unešić


 

 

 

 

 

lokacija... / FA/KUD/ ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

 

Pretežito krševita županija oko rijeke Krke čije tokove krasi sedam slapova, jezera i slikovit kanjon na čijem je donjem dijelu izrastao Šibenik. Šibensko-kninska županija se proteže i na prekrasno otočje (240 otočića i nadmorskih grebena, sa samo šest nastanjenih) u kojem se ističe skupina Kornati.
Na mjestu današnjeg Šibenika, koji je uz Drniš i Knin, gospodarsko, kulturno i upravno središte Šibensko-kninske županije, postojalo je naselje već prije dolaska Hrvata a prvi put se spominje 1066., vezano uz ime kralja Petra Krešimira IV, zbog čega je poznat i kao Krešimirov grad. Šibenik, kojim su u 13. stoljeću gospodarili plemići Šubići Bribirski, bio je dugo grad u sastavu bosanske države te Venecije i Austrije, do njezina raspada 1918. Uz niz spomenika krasi ga katedrala sv. Jakova, rad Jurja Dalmatinca, za koju je temeljni kamen položen 1431. te kazališna zgrada, spomenik kulture iz 1870. godine.
Šibenik se od 1958. Godine ponosi i Međunarodnim dječjim festivalom, a u samom je vrhu zbornog i klapskog pjevanja te limenih glazbi u Hrvatskoj.
Drniš, koji se prvi put spominje 1494. godine, središte je zaobalnog dijela županije smješten na zapadnoj strani Petrova polja u Drniškim vratima.

Knin, staro hrvatsko središte na pogodnom je pravcu koji spaja primorsku s kontinentalnom Hrvatskom. U Kninu povremeno stoluju hrvatski velikodostojnici, a tu je i sjedište biskupije sve do početka 19. stoljeća. 1990. godine Knin je bio žarište velikosrpske pobune.

 

- Trenutno nemamo podatke za ansamble. Ako vi imate, javite nam!

 

 

 

KUD"DINARA" Kijevo
KUD"KRALJ ZVONIMIR" Knin
KUD"SV. JURAJ" Primošten
KUD"BEDEM" Grebaštica...
KUD"HARTIĆ" Tisno
KUD"KOLEDIŠĆE" Jezera
KUD"KORALJ" Zlarin
KUD"SPUŽVAR" Krapanj
KUD"SVETI ANTE" Danilo Kraljice
KUD"TOMISLAV" Rogoznica
KUD"UZORITA" Šibenik
KUD"VRPOLJAC" Vrpolje
KUD"ZORA" Betina
KUD"TARA" Drniš
KUD"SLOGA" Pakovo Selo

 

 
 
   
© FOLKLOR D.O.O , za promicanje i očuvanje kulturne baštine