naše usluge:

 

Površina: 1 821 km2
Broj stanovnika: 99 334

Gradovi:
Lipik
Pakrac
Pleternica
Požega

Općine:
Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol, Kutjevo, Velika

  

 

 

 

 

lokacija... / FA/KUD/ POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

 

Požeško-slavonska županija spominje se već u 13. stoljeću i jedna je od najstarijih županija. Središnji dio županije, požešku Vallis aureu (Zlatnu dolinu), kako su je nazvali stari Rimljani, okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora.
Središte je županije grad Požega, sagrađen nedaleko od rimskog naselja Incerum na desnoj obali Orljave. U srednjem vijeku postaje županijsko središte, a za turske okupacije središte je sandžakata koji obuhvaća cijelu istočnu Slavoniju (1533.-1687.). Grad Požega i cijela županija prvi u Hrvatskoj uvode hrvatski jezik u javni život (1847). Tu su i brojni velikani hrvatske kulture i znanosti - književnik Miroslav Kraljević i slikar Miroslav Kraljević, Dobriša Cesarić, Josip Eugen Tomić, Matko Peić, Dubravko Jelačić Bužimski samo su neki od njih.

Kutjevačko vinogorje, najstarije u Hrvatskoj, spominje se već u 13. stoljeću, a kvalitetna kutjevačka vina i danas se čuvaju u starim, dobro očuvanim podrumima Kutjeva gdje je još u uporabi i najveća drvena bačva na svijetu koja zaprima 56000 l vina.

Županija ima preduvjete i za razvoj turizma. U mjestu Velika na termalnim su izvorima izgrađeni bazeni, a samo pet kilometara dalje skijaška je staza Jezerce na Nevoljašu, zimsko okupljalište skijaša iz cijele Slavonije. Turističku ponudu nadopunjuje mogućnost lova na raznu divljač, gastronomski specijaliteti te zanimljive folklorne i druge priredbe (festival "Zlatne žice Slavonije", Hrvatska revija jednominutnog filma, Međunarodni konjički turnir u Kutjevu, Kulenijada).


- Trenutno nemamo podatke za ansamble. Ako vi imate, javite nam!

 

 

 


KUD"Požega" Drškovci
KUD"SLAVONIJA" Jakšić
KUD"VRETENO" Gornji Čaglić
KUD "BEKTEŽ" Bektež
KUD"BERDA" Brestovac
KUD"LUNA" Čaglin
KUD"ORLJAVA" Pleternica
KUD"POLJADIJA" Grabarje
KUD"Ivan Goran Kovačić" Velika
KUD"Seljačka sloga" Prekopakra
KUD"Šijaci" Biškupci
KUD"Zeleni Gaj" Gaj

 

 

 

 

 

   
© FOLKLOR D.O.O. za promicanje i očuvanje kulturne baštine