naše usluge:


Površina:3 590 km2
Broj stanovnika: 323 130

Gradovi:
Bakar
Cres
Crikvenica
Čabar
Delnice
Kastav
Kraljevica
Krk
Mali Lošinj
Novi Vinodolski
Opatija
Rab
Rijeka
Vrbovsko


Općine:
Baška, Brod Moravice, Čavle, Dobrinj, Fužine, Jelenje, Klana, Kostrena, Lokve, Lovran, Malinska, Matuji, Mošćenićka Draga, Mrkopalj, Omišljaj, Punat, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina, Viškovo, Vrbnik

  

 

 

 

 

lokacija... / FA/KUD/ PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

 

Primorsko-goranska županija zahvaća raznoliko područje primorja, povećih sjevernih jadranskih otoka i šumovitog Gorskog kotara, s najnižim temperaturama zraka u Hrvatskoj. Upravo te snažne kontrastne geografske značajke (otoci, obalni i kontinentalno-gorski dio), koje se izmjenjuju na razmjerno malom prostoru, osebujnost su županije. To je i susretište dviju bitnih okosnica razvoja državnog značenja: obalnog pravca (Istra-Primorje-Dalmacija) i veznog pravca (Rijeka-Karlovac-Zagreb).

Obalni pojas Kvarnera u području Učke i Velebita, zajedno s otokom Krkom, naseljen je već u antičko doba. Na području Rijeke, koja je danas sjedište županije i najveći grad na sjevernom dijelu hrvatskog Jadrana, nalazilo se prethistorijsko naselje Trsatica.

U Rijeci danas živi oko 50% cjelokupnog stanovništva Primorsko-goranske županije. To je najveća hrvatska luka, jako kulturno, obrazovno i industrijsko središte, nadasve poznata po brodogradilištu. Županijom prolaze tri važne magistralne ceste: Jadranska magistrala, cesta Goričan-Varaždin-Zagreb-Rijeka-Rupa-Trst i cesta Matulji - tunel Učka - Poreč, a na županijskom se području nalaze i tri zračne luke - na otoku Krku, Lošinju i športsko-turistička zračna luka Rijeka - Grobničko Polje.

U obilju prinosa hrvatskoj baštini županija je poznata po Bašćanskoj ploči (Krk, Baška, Jurandvor), prvom kamenom spomeniku Hrvata pisanom hrvatskim jezikom i pismom - glagoljicom. Tu je i jedan od najvažnijih europskih srednjovjekovnih dokumenata, Vinodolski zakonik 1288. godine. U Novom Vinodolskom je 1996. godine osnovan i Hrvatski institut za ljudska prava, koji svoja polazišta crpi upravo iz tog starinskog dokumenta.
Uz dobro razvijen turizam na kvarnerskim otocima, posebno mjesto u turističkoj ponudi ima Opatija, biser Jadranskog mora. S brojnim hotelima i klasicističkim građevinama iz prošlog stoljeća, poznata je i kao zimovalište i lječilište te kao središte kongresnog turizma.

 

FA " ZORA " Opatija

 


KUD"ŽELJEZNIČAR" Rijeka
KUD"ANTE KAMENAR" Grobnik
KUD"BAŠĆINSKI GLASI" Rijeka
KUD"BRIBIR" Bribir
KUD"DANICA" Pasjak
KUD" DELNICE" Delnice
KUD"DR. ANTUN BARAC" Grižane
KUD"GOMIRJE" Gomirje
KUD"HALUBJAN" Viškovo
KUD"IVAN GORAN KOVAČIĆ" Vrbovsko
KUD"IVE JURJEVIĆ" Omišalj
KUD"LOVOR" Lovran
KUD"NEVEN" Selce
KUD"PRIMORKA" Krasica
KUD"PUNAT" Punat
KUD"RUNOLIST" Mrkopalj
KUD"SLOGA" Hreljin
KUD"TIĆ" Tribalj
KUD"VATROSLAV LISINSKI" Crikvenica
KUD"VRELO" Fužine
KUD"VRH" Vrh
KUD"ZAMETSKI KOREN" Rijeka
KUD"ZVIR" Jelenje
KUD"ŽAŽARA" Zlobin
KUD"ŽELJEZNIČAR" Moravice
KUD"BAKLJE" Rijeka
KUD"EUGEN KUMIČIĆ" Križišće
KUD"FRANKOPAN" Severin Na Kupi
KUD"FRATELLANZA" Rijeka
KUD"ILIJA DORČIĆ" Novi Vinodolski
KUD"KVARNER" Rijeka
KUD"SAN MARINO" Lopar
KUD"SLOGA" Ravna Gora
KUD"UČKA" Matulji
KUD"ZELENI VIR" Skrad

 

 

   
© FOLKLOR D.O.O , za promicanje i očuvanje kulturne baštine