lokacija... KUDOVI / ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

KUD «ŠOKADIJA» STARI MIKANOVCI

Kulturno umjetničko društvo "Šokadija" iz Starih Mikanovaca osnovano je 1967. godine kao rezultat gostovanja KUD-a Pajo Kolarić iz Osijeka, Pavla Blažeka, Julija Njikoša i Vere Svoboda u Mikanovcima. Već 1968. godine KUD osniva i po prvi put organizira priredbu "Mladost i ljepota Slavonije".


Mladost i ljepota Slavonije je revija snaša, djevojaka i momaka u narodnim nošnjama koja je svrstana među 4 tradicionalne manifestacije vukovarsko-srijemske županije, a održava se svake godine u Starim Mikanovcima u veljači (pokladna priredba).
2006. godine obnovljen običaj Pokladnog jahanja kroz Mikanovce.
Pri KUD-u djeluju folklorna, pjevačka, tamburaška i po potrebi dramska grupa.


Uz tradicionalna kola (šokačko kolo, ajd na lijevo, mista, nebesko, ranče, diko moja milće, velike nevolje, logovac) i pjesme (Tri jetrve, Di bi bio stari čika dika, Moj je dika u šumi kod svinja, Dojdi diko meni na posilo, Na livadi pala kiša rosulja, pokladovac, drumarac, svatovac, bećarac i mnoge druge) svoga mjesta KUD izvodi i koreografije Slavonije, Bačke (bunjevački plesovi), Baranje, Posavine, Zagorja, Splita, Ražanca.
U Mikanovcima ja na mikanovačkoj ikavici stare akcentuacije (1969.godine) za HTV snimljen i običaj na mikanovački način - čijalo.
Društvo aktivno djeluje tijekom cijele godine, a isto tako daje i brojne nastupe na izvornim smotrama, kao i samostalne koncerte.
Brojni su nastupi KUD-a na smotrama kao što su vinkovačke jeseni, đakovački vezovi i Međunarodna smotra folklora u Zagrebu.
2004. godine KUD "Šokadija" predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnoj smotri tradicionalnoga plesa i glazbe u Francuskoj.
2006. godine na 41. vinkovačkim jesenima, a u sklopu folklornih večeri KUD se predstavio sa izvornim svatovskim običajem iz  Mikanovaca pod nazivom «Druga traži blagoslov».
2007. godine nastupili na svečanosti otvorenja 42. vinkovačkih jeseni te na državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora predstavljali vukovarsko-srijemsku županiju.
Povelja vukovarsko-srijemske županije Kulturno umjetničkom društvu „Šokadija“ Stari Mikanovci povodom 40. obljetnice rada za postignute uspjehe na području kulturnog amaterizma. (2007.)

 

 

 

   
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC