lokacija... KUDOVI / KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

KUD "Petar Preradović" Đurđevac

Rad KUD-a ¨P.Preradović¨ datira s kraja prošlog stoljeća ( 1873.godine ), a očituje se kroz različite oblike kulturnih djelatnosti preko svojih sekcija kao što su folklorna, tamburaška, dramska, likovna, ritmička i pjevački zbor.


KUD ¨P.Preradović¨ djeluje u Đurđevcu, gradu stare kulturne tradicije poznatom po ¨LEGENDI O PICOKIMA¨. Broji 80 aktivnih članova. Repertoar se sastoji od deset koreografija, u kojima su obrađene pjesme i plesovi cijele Hrvatske. Od 2006. godine na programu je i čuvena koreografija Dr. Ivana Ivančana ¨PODRAVSKI SVATI¨ u kojoj vjerno čuvamo svatovske pjesme, plesove i običaje Podravine.


Danas kulturno umjetničko društvo djeluje kroz tamburašku, folklornu, dječju folklornu grupu i ženski vokalni sastav Đurđevčice. Društvo posjeduje i vlastiti fundus narodnih nošnji; Podravine, Zagorja, Međimurja, Slavonije, Karlovačkog pokuplja, Posavine, Splita, otoka Korčule, Like, Baranje te nošnje Bunjevačkih Hrvata. 2002. godine KUD P. Preradović izdaje svoj prvi CD ¨PODRAVINO KRAJU MILI¨.


Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada ispred Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog sabora kulture. Od 2000.godine, KUD istražuje i sa terena otkupljuje i prikuplja dijelove muške i ženske narodne nošnje, obuću i nakit sa područja Đurđevca. Dio plesnih elemenata, običaja i narodna nošnja Đurđevca, još i danas živi na svadbama ili u određenim prigodama.


Od 2007.godine član smo CIOFF-a (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels).

službena stranica KUD-a:

http://kudppreradovic.blog.hr/

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC