lokacija... KUDOVI / VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

KUD " LISINSKI "


Kulturno umjetničko društvo Lisinski iz Vinkovaca osnovano je 1951. godine i od tada djeluje svojim radom u grupama u kojima sudjeluje preko dvije stotine aktivnih članova: dječje folklorne grupe od 6-10 godina i od 11-14 godina, prva postava od 15-40 godina te tamburaški sastav. U svojoj vlastitoj riznici Kulturno umjetničko društvo Lisinski posjeduje bogat sadržaj izvornih narodnih nošnji, u čijoj su obnovi većim dijelom pomogli: Poglavarstvo grada Vinkovaca , Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske.

Kulturno umjetničko društvo Lisinski poznato je i po ljepoti umjetničkih plesnih pokreta i figura, iznijansiranosti glazbenih tonova i glasova što pokazuju i njihovi brojni nastupi, priznanja i nagrade na različitim otrama folklora u Hrvatskoj i Europi (Austrija, Belgija, Bugarska, Francuska, Grčka, Njemačka, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Španjolska, Švicarska, Irska, Ukrajina itd...), a i van Europe (Venezuela, Karibi). Početkom sljedeće godine Lisinski se priprema za veliku turneju po Kanadi i SAD-u. Ovo gradsko društvo jedinstveno je i kao domaćin, organizator jedinog koreografiranog Festivala folklora u Hrvatskoj Robert Bajtal.

Festival se već tradicionalno održava od 2000. godine u spomen na dugogodišnjeg člana koji je tragično poginuo na svojem radnom mjestu. Zbog svojih brojnih prijateljstava i nastupa Kulturno umjetničko društvo Lisinski okuplja na Festivalu gotovo cijelu elitu domaćeg i stranog folklora (primjerice: FA Matija Gubec iz Karlovca, KUD Tena iz Đakova, SKUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba , KUD Filip Dević iz Splita , KUD Januševac iz Savskog Marofa, HKUD Prigorec iz Markuševca, KUD
Metković iz Metkovića, FA Ivan Goran Kovačić iz Siska, HKUD Osijek 1862. i dr...)

Kroz dugogodišnji rad Kulturno umjetničkog društva Lisinski prošlo je nekoliko tisuća građana grada Vinkovaca i okolice doprinoseći svojim plesom i pjesmom očuvanju i razvoju hrvatske kulturne tradicije.

 

-uzeto sa službenih stranica KUD-a "LISINSKI"

http://www.kud-lisinski.hr

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC