lokacija... KUDOVI / KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

KUD "GRGUR KARLOVČAN"

KUD ''Grgur Karlovčan'' Kalinovac osnovano je 1925. godine, kao ogranak Seljačke sloge, a prvi nastupi izvan mjesta bilježe se 1937. godine u Zagrebu. Tako se je radilo do početka II. svjetskog rata.

Nakon stanke Društvo ponovo počinje s radom početkom 50-ih godina., a početkom 70-ih radi pod okriljem" Društva Naša djeca". 1981. godine dolazi do osnivanja KUD-a "Grgur Karlovčan", te pod tim imenom i danas radi. Prva predsjednica bila je gđa. Marija Kucelj, tajnik Tomislav Franjić, a voditelj-učitelj gđa. Marija Rabadžija (drugarica Maca). Prvi koraci rađeni su prema uputama i sjećanjima pokojne Marije Miklić. Društvo od prvih osnutaka, pa tako i danas, gaji isključivo izvorni folklor, te kao takovo nastupa najprije u susjednim mjestima, a kasnije i diljem tadašnje Jugoslavije. Zabilježena su i gostovanja u Mađarskoj.

Narodne nošnje ustvari oponašaju nošnju iz svakodnevnog života i običaja. Ženska narodna nošnja je oprava koju je mladenka nosila drugi dan svadbe (prema starim običajima), a muška nošnja je svečana oprava. Takova nošnja ostaje i do današnjih dana.

Nakon domovinskog rata dolazi do promjena u rukovodstvu KUD-a. Na mjesto predsjednika dolazi dipl. ing. Branko Sobota. koji tu funkciju obnaša 10-ak godina, a za voditelja dolazi gđa. Marija Pavlović. Danas KUD broji 40-ak aktivnih članova, od kojih su najstariji gđa. Marija Pavlović i gosp. Ivan Kucelj, koji su u KUD-u od samog početka

Vrlo smo zadovoljni s činjenicom, da u osnovnoj školi postoji sekcija Mali folklor sa svojim tamburašima- rekao je gosp. Sobota- te ne moramo brinuti za budućnost KUD-a. A da sadašnje vodstvo ne zaboravlja ni svoje bivše članove, govori činjenica da je 2001. godine, za 20-u obljetnicu, bilo podijeljeno 150zahvalnicabivšim članovima.

Društvo se financira iz općinskog proračuna, pa prema financijskim mogućnostima obnavljamo naše nošnje - napominje Sobota - a ja sam donedavno nosio čizme stare preko 100 godina. Da KUD aktivno radi govori i činjenica o mnogim nastupima na smotrama folklora, kako županijskim, međužupanijskim, tako i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, na Picokijadi u Đurđevcu, na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, ali i izvan granica, u Mađarskoj.

KUD je nositelj svih kultumo-društvenih događanja u općini i u mjestu. Za svoje nastupe dobio je i nekoliko nagrada, te je u zadnjih nekoliko godina proglašavan i najboljim KUD-om na polju Izvornog folklora (Đurđevac, Koprivnica, Križevci).

Na kraju našega susreta ne smijemo a da ne spomenemo dva čovjeka od kojih potpora nikada nije izostala, a to su, nažalost, pokojni Ivan Lacković Croata i gosp. Ivan Ivančan.

 

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC