lokacija... KUDOVI / KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

KUD " FRAN GALOVIĆ "

KUD «Fran Galović» Peteranec osnovan je 5. rujna 1999. godine na inicijativu članica Udruge žena Peteranec u čijem okrilju i djeluje. Uz pomoć više kustosice Muzeja grada Koprivnice, Vesne Peršić – Kovač, članovi društva rekonstruirali su mušku i žensku narodnu nošnju iz razdoblja 1918.- 1920. godine.

U 2000. godini, folkloraši počinju sa prvim nastupima. Danas već tradicionalna manifestacija «Valentinovo u Peterancu», čiji su organizatori, prvi je njihov nastup. Kroz protekle godine sudjeluju na Županijskim smotrama folklora, na Podravskim motivima u Koprivnici, na Picokijadi u Đurđevcu, na Križevačkim štatutima te na brojnim smotrama folklora u Koprivničko – križevačkoj županiji ( u Drnju, Rasinji, Đelekovcu, Sigecu, Goli, Glogovcu, Kalinovcu, Prugovcu, Novigradu Podravskom, Koprivnici).

U suradnji s Muzejom grada Koprivnice sudjeluju na tematskim etnografskim izložbama te su i organizatori jedne. Osim «Valentinova u Peterancu», svake godine su suorganizatori «Galovićeve jeseni» kada na smotri folklora, početkom studenog, ugošćuju brojna folklorna društva iz županije i izvan nje. Tom prigodom održava se i program sadnje «Galovićevog kostanja» čiji su također inicijatori.

U sklopu društva osim odrasle folklorne skupine djeluje i dječja folklorna skupina, te dramska i recitatorska grupa. Pedesetak članova društva brine o kulturnim vrijednostima sela Peteranec, te pokušava spriječiti zatiranje izvorne riječi i djela. Dječja folklorna skupina nastupa svake godine na Županijskoj smotri dječjeg folklora. 2004. godine snimili su katalog za izložbu «Dječje igre i igračke» u organizaciji Muzeja grada Koprivnice. Prikaz običaja «zvezdara» snimila je, 2005. godine, HRT i prikazala kao prilog u programu.

Odrasla folklorna grupa izvodi izvorni peteranski folklor, te prikaze običaja svojeg mjesta (Peteranski svati, Vuzem, matkanje Proščenje za Petrovo, žetva, Božićni običaji, zvezdari, Peteranska hiža, močenje putra, pralje, kočija, …). Organizatori su škole vezenja – peteranskog bijelog veza (šlinganja). 2005. godine povodom Dana Županije društvo je primilo priznanje za doprinos u kulturi. Priznanje je predsjednici društva gđi. Katici Erdec predao predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić. 2006. godine izdana je monografija Udruge žena Peteranec i KUD –a «Fran Galović» Peteranec. 2007. godine nošnja društva je predstavljena u Ogulinu na seminaru etnologa na temu «Rekonstrukcija narodne nošnje». Društvo je član Zajednice kulturno umjetničkih udruga županije.

Predsjednica KUD –a «Fran Galović» Peteranec: Katica Erdec

Voditelj dječjeg folklora: Marina Njerš, prof.

Kontakt:
KUD «Fran Galović» Peteranec, Braće Radića 35a, 48321 Peteranec

Telefon: 048 / 636 – 323

 

 

 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC