GRAD ZAGREB

Površina: 640 km2
Broj stanovnika: 777 826


 

 

 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Površina: 3 078 km2
Broj stanovnika: 283 298

Gradovi:
Dugo Selo
Ivanić Grad
Jastrebarsko
Samobor
Sv. Ivan Zelina
Velika Gorica
Vrbovec
Zaprešić

Općine:
Bedenica, Bistra, Brckovljani, Brdovec, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Krašić, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Marija Gorica, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik, Sveta Nedelja i Žumberak - Kostanjevac.

 

 

 

 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / GRAD ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

 

Zagreb je glavni i najveći grad Republike Hrvatske, demografskom veličinom te gospodarstvenim, znanstvenim i kulturnim značenjem, najvažnija urbana aglomeracija na dodiru srednje i jugoistočne Europe. Zagreb je političko i administrativno središte Hrvatske u kojem je sjedište Hrvatskoga državnog sabora, hrvatskoga Predsjednika i hrvatske Vlade. Nalazi se u jugozapadnome, rubnom dijelu velike Panonske zavale, a obuhvaća područje između Medvednice na sjeveru i cestovne obilaznice na jugu te Podsuseda na zapadu i Sesveta na istoku. Kroz Zagreb teče Sava, najduža rijeka u Hrvatskoj.

 

 

Zagrebački prsten popularni je naziv Zagrebačke županije koja poput prstena okružuje glavni grad Hrvatske. Od 1992. godine zagrebačka županija teritorijalno je više puta bila spajana sa Zagrebom, a napokon se, upravno i teritorijano, razdvojila, postajući zasebna županija koja je, međutim, i nadalje prirodno, povijesno i gospodarski vezana uz grad Zagreb. Zauzima zapadni dio kontinentalne Hrvatske, a rijeka Sutla granica je sa Slovenijom. Tu je Žumberačka gora sa Samoborskim gorjem i park prirode Medvednica. Tu je i Marijagoričko pobrđe te Vukomeričke gorice. Sava i Lonja važne su rijeke koje formiraju močvarno Lonjsko polje - zaštićeni park prirode, a močvarna flora obrasta i prostore Crne mlake. 

 

 

 

 

.........za ulaz kliknite na ime FA

 


GRAD ZAGREB

FA"ZAGREB-MARKOVAC"
ZFA DR.IVANA IVANČANA
FA"ENTENTIN"
FA SKUD "I.G.KOVAČIĆ"

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

FA"TUROPOLJE" Velika Gorica

  

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC