Površina: 3 643 km2
Broj stanovnika: 212 920

Gradovi:
Benkovac
Biograd na moru
Nin
Obrovac
Pag
Zadar

 


Općine:
Bibinje, Galovac, Gračac, Jesenice, Kali, Kukuljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštanje, Pašman, Polača, Poločnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vir, Zemunik Donji.

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / ZADARSKA ŽUPANIJA

 

Zadarska županija obuhvaća vrlo razvedenu obalu s brojnim otocima (uključujući i dio Kornata), pitomo zaleđe Ravnih kotara i donji hrbat Velebita s duboko usječenim klancima Velike i Male Paklenice. Na Dugom otoku, u parku prirode Telašćica, nalazi se najviša hrid na Jadranu (Grpašćak, 150m), a u krškom reljefu česti su speleološki oblici (Cerovačke pećine). Morski akvatorij obuhvaća Zadarski, Pašmanski, Srednji i Velebitski kanal te zatvorene akvatoirje "najmanjih mora na svijetu", Novigradskog i Karinskog. Krka i Zrmanja najvažnije su rijeke, a tu je i najveće prirodno jezero u Hrvatskoj - Vransko jezero.

U doba Rimljana ubrzan je razvoj Liburnske Idasse, odnosno naselja Jader, današnjeg Zadra, središta županije koje je tijekom stoljeća dijelilo sudbinu svog obalnog prostora i zaleđa. Zadar i obala tako su izloženi čestim napadima Venecije koja je zagospodarila u 15 st., bitke s Osmanlijama (Krbavsko polje) plamte do 17.st., a nakon pada Venecije prostor županije pod jedinstvenom je austrijskom upravom do kraja 1. svjetskog rata kad je pripao Italiji. Teška razaranja i sukobe različitih strana Zadar je pretrpio tijekom Drugog svjetskog rata, a stradao je i u velikosrpskoj agresiji. Zanimljivo je da su Zadrani 1177. dočekali papu Aleksandra III. pjevajući na hrvatskom jeziku. Tu je 1396. u samostanu sv. Dominika osnovano i prvo sveučilište na teritoriju Hrvatske, a poznate su prve novine izašle na hrvatskom jeziku Kraglski Dalmatin i najdugovječnije - Narodni list. Danas je Zadar značajno gospodarsko i turističko središte, važna pomorska i zračna luka.

Značajan je i Nin s važnim povijesnim ostacima iz doba kada je jedno vrijeme bio središte Hrvatske i sjedište važne biskupije u kojem su stolovali hrvatski biskupi Teodozije i Grgur Ninski. Važan je i grad Pag na istoimenom otoku poznat po dugoj tradiciji pletenja paške čipke i uzgoja ovaca.


 

.........za ulaz kliknite na ime FA


  

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC