Površina: 2 448 km2
Broj stanovnika: 231 241

Gradovi:
Ilok
Vinkovci
Vukovar
Županja


Općine:
Andrijaševci, Babina Greda, Bogdanovci, Borovo, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Lovas, Nijemci, Nuštar


 

 

 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

 

Vukovarsko-srijemska županija najistočnija je hrvatska županija. Smještena je u plodnoj nizini istočne Slavonije i Srijema, između rijeka Dunava i Save. U novije vrijeme ime županije snažno podsjeća na vukovarsku epopeju Domovinskog rata tijekom kojega je 42,2% teritorija bilo privremeno zaposjednuto, a sa svojih je ognjišta protjerano 110898 stanovnika ili 48% ukupnog stanovništva županije.
Prostor županije ima izvanrednu gospodarsku i zemljopisno-stategijsku važnost, što ga je još otprije gotovo dvije tisuće godina učinilo graničnim područjem Rimskoga Carstva. Još su stariji ostaci nastamba, grobova, oruđa i keramike pronađeni na nalazištu Vučedol na Dunavu. Glasovita Vučedolska golubica tek je jedan od tih nalaza. Vukovar postaje upravno središte feudalnog posjeda grofa Eltza, čija je nazočnost bogato utjecala i na izgled povijesne urbanističke jezgre grada.

Prije je stanovništvo bilo vezano uz poljodjelstvo i šumarstvo, a zadnjih desetljeća uz tvornicu gume i obuće Borovo, što ju je 1931. osnovao Bata. Vukovarsko-srijemska županija pretrpjela je u Domovinskom ratu najveća stradanja i razaranja. Vukovar, županijsko sjedište, potpuno je razoren. Uništen je intelektualni, kadrovski i industrijski kapital nekad bogatog grada. Unatoč ratnim razaranjima, kulturni sadržaji nisu izostali - prednjače Vinkovačke jeseni, a održavaju se i druge priredbe, Šokačko sijelo u Županji, Festival glumca i Dani Josipa i Ivana Kozarca u Vinkovcima, Iločka berba grožđa, Konji bijelci u Babinoj Gredi.

.........za ulaz kliknite na ime FA  

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC