23.svibanj.2007

 

DRAGI GORANE

 

   

Ponukana tvojom zadnjom kolumnom, točnije njenom završnicom pod nazivom PS, jer tvoje opservacije o vođenju folklornih ansambala, sekcija ili skupina ne bih komentirala, ne mogu dopustiti iznošenje činjenica koje ne odgovaraju istini. Da li si zaboravio da sam osobno bila svjedok i sudionik svih zbivanja u KUDŽ-u Vinko Jeđut, današnji HKUD «Željezničar» od 1972. godine, pa mi takve pojedinosti koje iznosiš u svojoj kolumni nisu mogle promaknuti.

Davne 1986. godine dok si još uvijek bio nezaposlen i borio se s osnivanjem KUDa «Prečko» osobno sam sudjelovala kao voditelj podmladka folklorne sekcije na sastanku u prostorijama KUDŽ-a Vinko Jeđut kada si našem Društvu ponudio svoju koreografiju «Doletjela mala ptica». Ako si i zaboravio, obzirom na protekle godine, morao si se dobrano potruduti da uvjeriš članove naše tadašnje Uprave a posebice tajnika da je predmetna koreografija zanimljiva i primjerena dječjem uzrastu u čemu sam ti ja uvelike pomogla. Sastanci u slastičarni su blago rečeno neozbiljna i sumljiva pojava, obzirom da naše Društvo posjeduje prostorije namijenjene za službene sastanke i razgovore koje obavljaju ozbiljni i odgovorni članovi Upravnog odbora Društva, što se nikako ne uklapa u priču o tajnom dijeljenju radnih mjesta na Hrvatskim željeznicama uz vođenje folklorne sekcije za «pristojan honorar».

Dragi moj Gorane, pa ti ovim ocrnjuješ ne samo HKUD «Željezničar» i njegov Upravni odbor, nego i našeg osnivača i glavnog sponzora. Ne shvaćam čime smo to zaslužili, uvijek smo bili u dobrim odnosima, jedino i istinito objašnjenje za takove tvoje izjave je da su neistinite. U životu se često radi o «triku sa špiglima», pa si i ti ovdje to primjenio. Da pojasnim – tvoja ponuda da vodiš folklornu sekciju bila je odbijena od strane Upravnog odbora a iznesena ti je od strane tajnika Društva, kojem je i obveza da realizra odluke Uprave, dok je detalj sa zamjenikom direktora jednog od navećih državnih i javnih poduzeća zbilja neumjesan.

Osobno mi je neopisivo žao zbog tvog negativnog karakteriziranja životnog djela i na svim razinama, od domovine do međunarodne folklorne scene, priznatog folklornog stvaralaštva Milice Glavočić, ali stav često donosi više istine o samom donositelju stava nego što je donosi u svom sadržaju.

Možda bi trebao, dragi Gorane, ipak još jednom preispitati «svoje» nepogrešive odluke. Iz današnje perspektive: HKUD «Željezničar» Zagreb je 2004. godine osvojio srebrnu medalju u kategoriji koreografiranog folklora na 3 rd CHOIR OLYMPICS u Bremenu, te u istoj kategoriji Zlatnu diplomu na kvalifikacijama, ZLATNU MEDALJU i kao apsolutni pobjednik po broju bodova naslov CHAMPION OF THE WORLD CHOIR GAMES na 4 th CHOIR GAMES 2006. XIAMEN, KINA.

 

Na kraju bih ti čestitala na svim postignućima u dugogodišnjem egzistiranju na folklornoj sceni, te izrazila nadu da ćeš tako i nastaviti promovirajući se kvalitetom svojih djela, a ne umanjujući vrijednost tuđih.

 

VESNA ROBINIĆ

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC