''Tamburica - simbol hrvatskog identiteta"

 

 

 

 

21.04.2006. - 20.05.2006.

10:00 - 18:00

UTO, SRI, ČET

10:00 - 13:00

PET, SUB, NED

 

-četvrtkom je besplatan ulaz u ETNOGRAFSKI MUZEJ GRADA ZAGREBA

Autori: kustosica Zvjezdana Antoš i dizajnerica Nikolina Jelavić-Mitrović.

Izložba se održava u okviru muzejsko-edukativne nagradne igre zvuk, ton, glas u povodu Međunarodnog dana muzeja.

Tamburica je deminutiv od riječi tambura, koja označava arhaično perzijsko glazbalo. Taj instrument danas predstavlja simbol identiteta pojedinog kraja ili cijele regije, a tijekom povijesti korištena je i kao jedan od simbola u procesu stvaranja nacionalnog identiteta, o čemu je riječ na izložbi.

Tamburica je na područje Balkana unesena tijekom turskih osvajanja u 14. i 15. stoljeću, a potom seobama Bunjevaca i Šokaca prenesena u Slavoniju i Bačku gdje se u 18. i 19. stoljeću udomaćila kao folklorno glazbalo.

Tamburica, kuterevska dangubica, iz sela Kutereva (Lika) ispričat će priču o svojoj povijesti i o svome životu kao muzejskom predmetu, ali i o svojoj nacionalnoj vrijednosti, kao izrazu regionalnih i lokalnih identiteta, znanstvenim interpretacijama i polemikama u javnosti te o načinima njezine suvremene uporabe kao suvenira, te kao dijela organiziranih oblika zabave suvremenog društva (etno-glazba).

Obzirom da tradicijska glazbala kao instrumenti sadrže i brojna nematerijalna značenja poput zvuka i tradicijske glazbe koja se na njima izvodi te vještine njihove izrade bit će prikazan i etnografski film "Kuterevska dangubica" u režiji Irene Ščurić.

Izložba je prvi put postavljena 2005. u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani na Festivalu europskih etnografskih muzeja, a poslije Etnografskog muzeja u Zagrebu gostovat će u Muzeju europskih kultura u Berlinu.

Mjesto:

 

Trg Mažuranića  14

10000 Zagreb

Tel.: 4826220

Fax: 4826221

E-mail: EMZ@etnografski-muzej.hr

Homepage: www.etnografski-muzej.hr

 

 


 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC