Površina: 4 448 km2
Broj stanovnika: 251 023

Gradovi:
Glina
Hrvatska Kostajnica
Kutina
Novska
Petrinja
Sisak

Općine:
Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lekenik, Lipovljani, Majur, Martinska Ves, Popovača, Sunja, Topusko, Velika Ludina

 

 

 

 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

 

Sisačko-moslavačka županija je šumovit i plodan kraj, bogat vodenim tokovima, koji obuhvaća dio središnje Hrvatske jugoistočno od Zagreba, te graniči s BiH. Županiju čine mikroregije: brežuljkasto-gorovita Banovina i nizinska Moslavina, plodna Posavina, Pokuplje i Pounje. Prirodna su bogatstva nalazišta nafte i zemnog plina, plovne rijeke s većim brojem čistih pritoka.
Među mnogim prirodnim ljepotama ističe se park prirode i prirodni rezervat Lonjsko polje s velikim bogatstvom ptičjeg svijeta s 236 vrsta od kojih je čak 130 gnjezdarica, a čije su vrste, štekavac i prdavac prepeličar, na popisu svjetski ugroženih vrsta ptica. Poplavne površine glavno su mrijestilište rijeke Save, osobito divljeg šarana. U okoliš se uklopila i do danas je očuvana karakteristična tradicionalna arhitektura - stara podravska kuća od hrastova drveta.
Arheološki nalazi pokazuju da je na području Siska, četiri stoljeća prije Krista, bio keltski grad Segestica, koji su osvojili Rimljani i utvrdili novi grad - Sisciu. Dolaskom Hrvata u 7. st. Siscia je neko vrijeme sjedište Panonske Hrvatske, a za turskih osvajanja na tom se području osniva Vojna krajina pod izravnom upravom bana. Otuda i naziv Banovina. Slavnom bitkom 1593. zaustavljena su turska osvajanja prema sjeveru i zapadu, a neosvojiva utvrda, danas Stari grad, spomenik je kulture najviše kategorije. Iz 17. i 18. stoljeća brojne su građevine i crkve, primjerice barokna crkva sv. Marije Magdalene kod Siska. 

.........za ulaz kliknite na ime FA
 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC