KLIKNI
 
 

 

 

 

 


KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO «METKOVIĆ»
20 350 Metković, Stjepana Radića 16
Telefon: 020/690-693
e-mail: kud.metkovic@du.t-com.hr

Broj: 13/08
Metković, 6. veljače 2008. godine

download prijavnicu

Dragi prijatelji i suradnici, pozivamo Vas na  Seminar:

 

PLESNA TRADICIJA JADRANSKOG PODRUČJA HRVATSKE

Tema: KVADRILJE I SRODNI PLESOVI

koji će se održati                       od 28. – 30. ožujka 2008. godine

Voditelj seminara je prof. Vidoslav Bagur, a predavači:

  1. prof. Beate Knobloch  (Würzburg, Njemačka)
  2. prof. Branko Šegović (Split, Republika Hrvatska)

Vašu prijavnicu očekujemo najkasnije do 8. ožujka 2008. godine putem pošte ili fax-a.
Kotizacija za prijavljenog sudionika iznosi 300,00 kn.
Vaš dolazak je predviđen 28. ožujka (petak) do 15 sati, a odlazak 31. ožujka (nedjelja) poslije ručka.
Predavanja će se odvijati u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, s pauzom za odmor a o istom ćemo Vas detaljnije obavijestiti nakon primitka Vaše prijavnice.
Ovaj seminar je namijenjen svima, a posebno polaznicima Škole hrvatskog folklora koji su već započeli svoje obrazovanje na ovom polju.

O temi Seminara i predavačima:


U doba  maršala Marmonta u velikom broju gradova Dalmacije  bilo je pomodarstvo  u svečanim prigodama plesati kvadrilju. Do danas je najbolje sačuvana u gradu Trogiru.
Glazbeni zapis je iz 19.stoljeća, a partituru je načinio  glazbenik Ivan  Bozzotti i uz nju napisao nekoliko svojih napomena:”Ova  četvorka  jest osobiti ples i glazba što se samo u Trogiru svira i pleše, i u nijednom  drugom mjestu Dalmacije se niti svira niti zna plesati. Trogirani je plešu u četiri bala. Tokom vremena podniela  je  neku  modifikaciju, ali je uprav po starinsku zapisana i ne znade se  ko je autor. Nije jošter obielodanjena. Svaki bal  četiri puta  se opetuje.
Naknadnim istraživanjima otkriveni su podaci i sjećanja na još neke druge, ali trogirska je i dalje najbolji primjer. U svečanim prigodama, a posebno na blagdan Sv. Ivana  Trogirskog, zaštitnika grada, pleše se uz pratnju Narodne glazbe na trogirskom glavnom trgu.

Ovom plesnom školom želimo ukazati na stilske karakteristike urbanih plesova i upoznati povijesne plesove iz vremena renesanse i baroka, te potražiti poveznicu s plesovima koji su po ugledu na njih nastali u Hrvatskoj. U godini kada cijela Hrvatska obilježava 500. obljetnicu Marina Držića, našeg velikog renesansnog autora, mi se glazbom i plesovima iz njegovog doba pridružujemo proslavi.

Beate Knobloch je studirala blokflautu na Visokoj muzičkoj školi u Würzburgu, i kao stipendist DAAD fondacije  studirala na Schola Cantorum Basiliensis u Baselu, te postigla visoke ocjene na različitim  glazbenim natjecanjima.
Već u vrijeme studija intenzivno se bavi povijesnim plesovima. Svoje plesno obrazovanje stekla je od poznatih plesnih specijalista iz Švicarske, Njemačke, Italije, Belgije i Engleske i obuhvaća različite stilove u vrijeme  14. do 18. st.
Danas je redovni predavač na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu u Njemačkoj i St. Gallenu u Švicarskoj, te voditelj  plesnih i glazbenih seminara širom Europe. Sudionik je u  različitim glazbenim ansamblima i snimila mnoge nosače zvuka i emisije pri raznim radio televizijskim kućama.

Branko Šegović, folklorist, koreograf, plesni pedagog, posebno poznat (pored ostalog) po istraživanju i bilježenju pučke plesne tradicije  primorskog dijela Hrvatske. Danas sigurno najbolji poznavatelj i demonstrator  plesova urbanih cjelina  Jadranskog plesnog područja.

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC