naše usluge:
 

 

 


 

prijavnicu možete preuzeti ovdje


KULTURNO UMJETNIČKO DRUŠTVO «METKOVIĆ»
20 350 Metković, Stjepana Radića 16
Telefon: 020/690-693
e-mail: kud.metkovic@du.t-com.hr

Broj: 33/09
Metković, 28. veljače 2009. godine

Dragi prijatelji i suradnici, pozivamo Vas na  Seminar:

 

PLESNA TRADICIJA JADRANSKOG PODRUČJA HRVATSKE

Tema: ŠOTIĆ I SRODNI PLESOVI

koji će se održati                       od 17. – 19. travnja 2009. godine

Voditelj seminara je prof. Vidoslav Bagur, a predavači:

  1. prof. Beate Knobloch  (Würzburg, Njemačka)
  2. prof. Branko Šegović (Split, Republika Hrvatska)

Vašu prijavnicu očekujemo najkasnije do 28. ožujka 2009. godine putem pošte ili fax-a.
Kotizacija za prijavljenog sudionika iznosi 300,00 kn.
Vaš dolazak je predviđen 17. travnja (petak) do 15 sati, a odlazak 19. travnja (nedjelja) poslije ručka.
Predavanja će se odvijati u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima, s pauzom za odmor a o istom ćemo Vas detaljnije obavijestiti nakon primitka Vaše prijavnice.
Ovaj seminar je namijenjen svima, a posebno polaznicima Škole hrvatskog folklora koji su već započeli svoje obrazovanje na ovom polju.

O temi Seminara i predavačima:
Krajem 18. i početkom 19. stoljeća u Europu su iz Engleske stigli  plesovi koji su nastali iz tradicijskih plesova Škotske. Pod nazivom scottish postali su modna novost na dvoru Francuskog kralja, a to je bila najbolja preporuka da se prošire po svim zemljama starog kontinenta. U naše krajeve došli su najprije morem do dalmatinskih gradova, a onda dalje i po cijeloj Dalmaciji pod nazivom prilagođenom našem jeziku šotić. Ples u svojoj strukturi ima jednu dobu više naglašenu, pa se pri tome uvijek jednom nogom pravio poćućanj, što je na prvi pogled izgledalo da plesač «cota», pa je i ime ponegdje preraslo u cotić. To je vrlo temperamentan parovni ples, pa se iz priobalnih gradskih središta proširio i po naseljima u unutrašnjosti, gdje se naziv promijenio u ševica, jer se za onog koji teško hoda  na jednu nogu kaže da ševa, a tamo gdje se upotrebljava termin «hrom» ples je dobio ime romica

Beate Knobloch je studirala blokflautu na Visokoj muzičkoj školi u Würzburgu, i kao stipendist DAAD fondacije  studirala na Schola Cantorum Basiliensis u Baselu, te postigla visoke ocjene na različitim  glazbenim natjecanjima.
Već u vrijeme studija intenzivno se bavi povijesnim plesovima. Svoje plesno obrazovanje stekla je od poznatih plesnih specijalista iz Švicarske, Njemačke, Italije, Belgije i Engleske i obuhvaća različite stilove u vrijeme  14. do 18. st.
Danas je redovni predavač na Visokoj glazbenoj školi u Würzburgu u Njemačkoj i St. Gallenu u Švicarskoj, te voditelj  plesnih i glazbenih seminara širom Europe. Sudionik je u  različitim glazbenim ansamblima i snimila mnoge nosače zvuka i emisije pri raznim radio televizijskim kućama.

Branko Šegović, folklorist, koreograf, plesni pedagog, posebno poznat (pored ostalog) po istraživanju i bilježenju pučke plesne tradicije  primorskog dijela Hrvatske. Danas sigurno najbolji poznavatelj i demonstrator  plesova urbanih cjelina  Jadranskog plesnog područja.

 

 

   
© FOLKLOR D.O.O , za promicanje i očuvanje kulturne baštine