Površina: 4 524 km2
Broj stanovnika: 474 019

Gradovi:
Hvar
Imotski
Kaštela
Komiža
Makarska
Omiš
Sinj
Solin
Split
Trogir

 


Općine:
Baška Voda, Bol, Brela, Cista Provo, Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Gradac, Hrvace, Jelsa, Klis, Lećevica, Lokvičići, Loreć, Marina, Milna, Muć, Nerežišća, Okrug Gornji, Otok 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

 

Središte Splitsko-dalmatinske županije je Split, drugi grad po veličini u Hrvatskoj i najveći na istočnoj jadranskoj obali. More i vapnenački kraški reljef temeljne su prirodne odrednice. U zagorskom se dijelu ističu planinski prostori s plodnim dolinama i poljima (Sinjsko, Imotsko), a središtem protječe rijeka Cetina (105 km). Otoci, među kojima prednjači Hvar, posebna su vrijednost županije s bujnom mediteranskom makijom, čempresom i borom te ljekovitim biljem.
Za Rimskog Carstva prostore zaposjedaju Rimljani, a Salona postaje njihov glavni grad, o čemu svjedoče arheološki ostaci. U neposrednoj blizini Salone rimski imperator Dioklecijan gradi golemu carsku palaču koja će nadživjeti staru metropolu i postati povijesnom jezgrom Splita. Dioklecijanova palača jedinstvena je arhitektonska cjelina s veličanstvenim mauzolejom, koji je u 7. st. pretvoren u prvostolnicu, katedralu s raskošnim Peristilom, golemim podrumima, debelim zidinama i svečanim ulaznim vratima. Danas je to spomenik kulture nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a. Stari dio Trogira, gradića smještena nedaleko od Splita, također je upisan u svjetsku baštinu UNESCO-a.
Narod se dugo borio protiv Mlečana, a još duže protiv Turaka. Iz tog doba poznata je tvrđava Klis. Uz bitku za sinjsku tvrđavu vezan je nastanak Sinjske alke, ustanovljenje u znak sjećanja na slavnu pobjedu, i danas zanimljivog kolovoškog natjecanja alkarskih vitezova u tradicionalnoj nošnji i opremi. U vrijeme Drugog svjetskog rata dio anektiran od talijanske fašističke vlasti oslobođen je u partizanskom pokretu.

Gospodarstvo županije vezano je uz more. Najvažnija gospodarska djelatnost je brodogradnja koja uključuje proizvodnju brodske opreme i popravak plovila. Turistička ponuda (šestina hrvatskog turizma, pet marina) vezana je uz otoke Hvar (na listi deset najljepših odredišta), Vis (Modra spilja), Brač (Zlatni rat) te Makarsku rivijeru sa zaleđem Biokova.

 

 

.........za ulaz kliknite na ime KUD-a


  

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC