Površina: 1 821 km2
Broj stanovnika: 99 334

Gradovi:
Lipik
Pakrac
Pleternica
Požega

Općine:
Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol, Kutjevo, Velika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / KUDOVI / POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

 

Požeško-slavonska županija spominje se već u 13. stoljeću i jedna je od najstarijih županija. Središnji dio županije, požešku Vallis aureu (Zlatnu dolinu), kako su je nazvali stari Rimljani, okružuju Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška gora.
Središte je županije grad Požega, sagrađen nedaleko od rimskog naselja Incerum na desnoj obali Orljave. U srednjem vijeku postaje županijsko središte, a za turske okupacije središte je sandžakata koji obuhvaća cijelu istočnu Slavoniju (1533.-1687.). Grad Požega i cijela županija prvi u Hrvatskoj uvode hrvatski jezik u javni život (1847). Tu su i brojni velikani hrvatske kulture i znanosti - književnik Miroslav Kraljević i slikar Miroslav Kraljević, Dobriša Cesarić, Josip Eugen Tomić, Matko Peić, Dubravko Jelačić Bužimski samo su neki od njih.

Kutjevačko vinogorje, najstarije u Hrvatskoj, spominje se već u 13. stoljeću, a kvalitetna kutjevačka vina i danas se čuvaju u starim, dobro očuvanim podrumima Kutjeva gdje je još u uporabi i najveća drvena bačva na svijetu koja zaprima 56000 l vina.

Županija ima preduvjete i za razvoj turizma. U mjestu Velika na termalnim su izvorima izgrađeni bazeni, a samo pet kilometara dalje skijaška je staza Jezerce na Nevoljašu, zimsko okupljalište skijaša iz cijele Slavonije. Turističku ponudu nadopunjuje mogućnost lova na raznu divljač, gastronomski specijaliteti te zanimljive folklorne i druge priredbe (festival "Zlatne žice Slavonije", Hrvatska revija jednominutnog filma, Međunarodni konjički turnir u Kutjevu, Kulenijada). 

.........za ulaz kliknite na ime KUD-aKUD"Požega" Drškovci
KUD"SLAVONIJA" Jakšić
KUD"VRETENO" Gornji Čaglić
KUD "BEKTEŽ" Bektež
KUD"BERDA" Brestovac
KUD"LUNA" Čaglin
KUD"ORLJAVA" Pleternica
KUD"POLJADIJA" Grabarje
KUD"Ivan Goran Kovačić" Velika
KUD"Seljačka sloga" Prekopakra
KUD"Šijaci" Biškupci
KUD"Zeleni Gaj" Gaj 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC