KUD 'Mladost - Odra: ''Proljeće zaodrnuto folklorom'' - tradicionalni folklorni koncert

 

Kulturno umjetničko društvo "Mladost" od 1976. godine djeluje u Turopoljskom kraju s ciljem očuvanja tradicijske kulture i baštine svoga kraja, ali i ostalih krajeva Lijepe naše. Sjedište KUD-a je u Odri, a članovi KUD-a su pretežno osnovnoškolci - učenici O. Š. "Odra", te srednjoškolci iz Odre, Hrašća, Gornje Lomnice i Male Mlake koji dijele entuzijazam i ljubav prema plesu, pjesmi, nošnji i tamburi.

U KUD-u postoje 2 sekcije: tamburaška i folklorna, a u te dvije sekcije radi stotinjak aktivnih članova koji su raspoređeni u sljedećim grupama: tamburaški orkestar, te podmladak, mlađa i starija grupa folkloraša.

Posjeduju nošnje Turopolja, Međimurja i Splita, a plešu folklor svih krajeva Hrvatske i trenutno imaju postavljene koreografije Turopolja, Međimurja, Slavonije, Like, Baranje i Lučelnice. Tamburaši osim što sviraju za plesače izvode i prigodne, te koncertne skladbe.

Od svog osnutka, KUD "Mladost" nastupao je na mnogim manifestacijama, smotrama, koncertima, otvorenjima... Valja istaknuti nastup na 29. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1995. godine gdje su bili posebno zapaženi. Izvan granica Hrvatske nastupili su u Mainzu (Njemačka), Nardi (Mađarska) te u Češkoj Republici (České Budějovice).

Današnji voditelji Društva su: Miljenko Papić (dugogodišnji član - voditelj svih folklornih grupa), Ivan Gledec (dugogodišnji član - voditelj tamburaškog orkestra), Barica i Danijel Faber (dugogodišnji voditelji - danas svojim savjetima pomažu svojim nasljednicima).

Gosti : KUD "Škabrnja", Škabrnja, KUD "Vrhovje" Župe Dubranec, Donji Dragonožec, KUD "Dika", Sveta Klara.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

Mjesto:

Centar za kulturu Novi Zagreb

Remetinec, Trg Narodne zaštite  2

10000 Zagreb

Tel.: 01/6140189, 01/6140190

Fax: 01/6140189, 01/6140190

 

 

 

 


 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC