Površina: 5 350 km2
Broj stanovnika: 86 992

Gradovi:
Čakovec
Mursko središće
Prelog


Općine:
Belica, Dekanovec, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevac, Donji Vidovec, Goričan, Gornji Mihaljevac, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova, Vratišinec.

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

 

Međimurska županija najmanja je, najsjevernija i, nakon Zagreba, najnaseljenija hrvatska županija. Smještena je između rijeka Mure i Drave. Na istoku i djelomično na sjeveru županije graniči s Mađarskom, a na zapadu i djelomično na sjeveru sa Slovenijom. Prema Mađarskoj su otvoreni granični prijelazi u Kotoribi i Goričanu, a prema Sloveniji u Murskom Središću, Bukovju, Štrigovi i Trnovcu. Međimurje je okruženo vodama, a donedavna, vode su plavile ne samo oranice i šumarke nego i naselja. Nakon poplave 1710. godine Drava je promijenila korito, pa je Legrad iz Međimurja "prešao" u Podravinu. Po količini padalina pripada vlažnijim krajevima Panonske nizine i zbog relativno velike vlažnosti tla često su magle.
Narodni običaji su dobro očuvani, osobito je poznata međimurska hiža, narodna nošnja i folklorni napjevi, koji se sve češće vrednuju i u suvremenoj hrvatskoj rock-glazbi.

 

 

.........za ulaz kliknite na ime FA
 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC