Površina: 1 230 km2
Broj stanovnika: 148 779

Gradovi:
Donja Stubica
Klanjec
Krapina
Oroslavlje
Pregrada
Zabok
Zlatar

Općine:
Bedekovčina, Budinšćina, Desinić, Đurmanec, Gornja Stubica, Hrašćina, Hum na Sutli, Jesenje, Konjščina, Kraljevac na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Lobor, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Novi Golubovac, Petrovsko, Radoboj, Stubičke Toplice, Sv. Križ Začretje, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Zagorska Sela, Zlatar-Bistrica.

 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

 

Na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske Krapinsko-zagorska županija zauzima prostor Donjeg zagorja okruženog Medvednicom, Ivančicom, Strahinjčicom i Macelj gorjem. Pogodna kontinentalna klima i pitomi zagorski bregi idealni su za nastanjivanje, a dokaz su tomu i nalazi paleolitskih ljudi i životinja (nosoroga, losa, mamuta i sl.) starih 100 tisuća godina na Hušnjakovu brdu kod Krapine. I danas je to područje jedno od najnapučenijih u Hrvatskoj (121 stanovnik na km2).
U Zagorju se nije razvio ni jedan veći grad već brojna trgovišta i zavjetna prošteništa. No ipak, sjedište županije grad Krapina, koji se prvi put spominje 1193. godine, postao je malom zagorskom metropolom potvrdivši se i kao prvi pravi hrvatski gradić na pravcu međunarodnog tranzita iz srednje Europe na istok i Mediteran. Na zagorskom je području od srednjeg vijeka više ili manje sačuvano četrdesetak burgova, dvoraca i kurija koji obogaćuju kulturno-spomenički identitet Hrvatskog zagorja, a najpoznatiji je Veliki Tabor te dvorci Trakošćan i Miljana.

 


 

.........za ulaz kliknite na ime FA

 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC