Površina: 3 622 km2
Broj stanovnika: 184 577

Gradovi:
Duga Resa
Karlovac
Ogulin
Ozalj
Slunj

Općine:
Barilovići, Bosiljevo, Cetingad, Draganići Generalski Stol, Josipdol, Krnjak, Lasinja, Netretić, Plaški, Rakovica, Ribnik, Saborsko, Tounj, Vojnić, Žakanje

 

 

 

 

ukoliko uočite neke nepravilnosti ili imate podatke koji nisu na stranici javite mi se na
folklor@hrvatskifolklor.com

 

lokacija... / ANSAMBLI / KARLOVAČKA ŽUPANIJA

 

Srednje velika i razmjerno rjeđe naseljena Karlovačka županija smještena je na prijelazu iz središnje u gorsku Hrvatsku na najužem dijelu kopnenoga državnog teritorija poznatog pod nazivom Karlovačka vrata. Kordun i porječja Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre te grad Karlovac bili su tijekom povijesti područja od velikog interesa, ponajprije zbog svoje strateške i vojničke važnosti što potvrđuje i većina ovdje sačuvanih obrambenih građevina. Karlovac, sjecište četiriju rijeka, ima središte - tvrđavu u obliku šestokrake zvijezde koju je radi obrane od Turaka 1579. godine dao izgraditi austro-ugarski car Karlo po kojem je Karlovac dobio i ime. Unutar tvrđave sačuvano je više baroknih i klasicističkih zgrada, a na području županije utvrde i dvorci od kojih su najpoznatiji Dubovac i Ozalj.

Županija je jedinstvena i po mnoštvu rijeka i rječica, a brzice Dobre i Korane idealne su za zaljubljenike raftinga i kajaka. Tu su i brojne špilje (Vrlovka, špiljski sustav Đula-Medvednica, Jopića špilja, špilja u Tounju) i jedina prašuma u ovome dijelu Europe - Čorkova uvala.


 

.........za ulaz kliknite na ime FA
 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC