lokacija... KUDOVI / BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

KUD " ŠOKADIJA "

Temelji KUD-a "ŠOKADIJA" iz Kruševice postavljeni su još davne 1973. godine, kada je skupina mladeži, zaljubljenika u folklor i kulturna zbivanja organizirala kazališni komad i predstavila ga publici u povodu novogodišnjeg slavlja. Mnogi od tadašnjih "kudovaca" našli su svoje mjesto u radu i aktivnostima KUD-a koji danas postoji i djeluje.

Kulturno-umjetničko društvo "Šokadija" iz Kruševice osnovano je 1994. godine s ciljem istraživanja, prikupljanja, prikazivanja i čuvanja velikog etno-bogatstva svoga sela Kruševice. U proteklih osam godina rada Društvo je s ponosom prezentiralo izvornu pjesmu, ples i prekrasnu nošnju, vezenu zlatom, koja je jedna od najljepših u Hrvatskoj

           Prema zapisima poznatih hrvatskih etnomuzikologa, Društvo je obnovilo nekoliko običaja kojih se više ne sjećaju niti najstariji žitelji sela. Danas Društvo broji oko 50 aktivnih članova, a svoje aktivnosti iskazuje kroz rad folklorne, tamburaške i pjevačke sekcije koje redovito održavaju probe. Društvo je član IOV-a što mu je omogućilo gostovanje na nekoliko međunarodnih festivala. Od 2000. godine Društvo je organizator Međunarodne smotre folklora pod nazivom "Kolo na Gaju" , na kojoj su se do sada predstavile folklorne grupe iz Makedonije, Slovačke, Italije (Sardinija), Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke i Češke. Potvrda svoje velike aktivnosti nalazi se i u tome da je Društvo organizator još nekoliko kulturnih manifestacija tijekom godine kao što je "Pokladno jahanje" , "Zlato materino" - izbor najljepše ženske narodne nošnje zlatom vezene , Božićni crkveni koncerti itd. Na brojnim smotrama diljem domovine kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, te na gostovanjima u brojnim gradovima (Slatina, Pitomača, Samobor, Omiš, Polača, Nova Gradiška, Zagreb, Ogulin) KUD je oduševljavao svojom nošnjom, pjesmom i svirkom na tradicijskim instrumentima - tamburama i samici.

i pjevački voditelj Zrinka Posavec omogućuju da njihove umjetničke i pedagoške savjete i ideje slijedi oko 70 članova pjevača - plesača i glazbenika okupljenih u reprezentativni ansambl "Slavonske kraljice" i oko 300 aktivnih članova u ostalim sekcijama društva (tamburaški orkestar, dječije folklorne sekcije i muška pjevačka grupa). Posebna pozornost daje se solistiškim tradicijskim instrumentima kao što su gajde, dvojnice, samica, sopele i lijerica.

Dosada smo nastupali na mnogim pozornicama u Hrvatskoj i sudjelovali na mnogim festivalima diljem Europe i Svijeta, kao što su Belgija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Španjolska, Portugal, Grčka, Meksiko, Egipat...
nijim.

-uzeto sa službenih stranica KUD "ŠOKADIJA"

 http://www.kud-sokadija.com

 


 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC