lokacija... KUDOVI / ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

KUD OGRANAK " SELJAČKE SLOGE " BUŠEVEC

Folklorna djelatnost koja je u početku obuhvaćala tamburaški i plesni sastav, te pjevački zbor, sustavnije se počela razvijati nakon 1967. godine, kada je prvi puta izvedena Turopoljska svadba uz sudjelovanje preko stotinu izvođača. Uspjeh svadbe, koju je 1970. godine snimila Televizija Zagreb i koja je bila nagrađena na televizijskom festivalu na Bledu, potaknula je veliki interes za njegovanje izvornog folklora. Turopoljska svadba izvodi se redovito svake četvrte godine kao povjesna, kulturna i turistička manifestacija šireg društvenog značaja.  Izborom kvalitetnih profesionalnih voditelja, folklorna je djelatnost nadišla lokalne okvire i ubrzo svrstala Ogranak "Seljačke sloge" Buševec među najkvalitetnija kulturno - umjetnička društva u Hrvatskoj. Na brojnim festivalima i smotrama (Smotra folklora u Zagrebu, Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, županijskim i republičkim smotrama) u zemlji i inozemstvu, pobrana su mnoga priznanja i nagrade.

      Danas se folklorna sekcija sastoji od: plesne i tamburaške "A" grupe, plesne i tamburaške "B" grupe, dva plesna podmlatka (C i D grupa) i starije izvorne tamburaške i plesne grupe te vokalne grupe.

Plesni C i D podmladak sačinjavaju djeca od 8 - 12 godina, brojno stanje grupa je: C podmladak = 17 djece (12 djevojčica i 5 dječaka), D podmladak = 30 djece (25 djevojčica i 5 dječaka). Djeca na svojim probama, koje se održavaju jedan puta tjedno uče i uvježbavaju dječje igre i plesove našeg kraja (primjerene njihovoj dobi) uz stručno vodstvo Mojmira Golemca - Mome i pomoćne voditeljice Sanju Bobesić i Marijanu Jurić. Nastupaju na svim smotrama dječjeg folklora i susretima koji su organizirani za djecu.

      Plesnu i tamburašku B grupu sačinjavaju članovi starosne dobi od 13 - 15 godina. Tamburaška B grupa broji 12 članova (2 djevojčice i 10 dječaka), a plesna grupa 18 članova (13 djevojčica i 5 dječaka). Plesna B grupa izvodi koreografije "Jelica kolce vodila" (Zagorje), Turopolje i Međimurje, a u pripremi je koreografija "Draganić". Ova, vrlo aktivna grupa održava probe 2 puta tjedno, uz stručno vodstvo Momjira Golemca - Mome, pomoćnika voditelja Sanju Pribanić, a tamburašku B grupu vodi Stevo Borić uz pomoć Saše Lučića.

      Plesna i tamburaška A grupa udarna je postava Ogranka "Seljačke sloge" Buševec, koji samostalno izvode cjelovečernje koncerte u trajanju do 90 minuta. 50-tak plesača i tamburaša na svojim nastupima izvode koreografije iz cijele Hrvatske, u originalnim nošnjama koje su u našem vlasništvu, a to su: "Pjesme i plesovi Turopolja", "Turopoljski mladečki" (skraćeni prikaz svadbenih običaja Turopolja), "Baranja", "Linđo", "Međimurje", "Draganić", "Splitski plesovi", "Posavina", "Spremaj majko što je ćerki treba" (svadbeni običaji Draganića), "Pjesme i plesovi Zagorja".

      Tamburaška "A" grupa osim pratnje plesačima, u svom repertoaru ima nekoliko desetaka tamburaških intermeca, a osim tambura sviraju i violine, ljericu, samicu, mandalinu, turopoljske dude, bajsicu. Ove dvije grupe održavaju probe dva puta tjedno (utorak i četvrtak), pod budnim uhom naših dugogodišnjih vrhunskih voditelja gospodina Mojmira Golemac - Mome i gospodina Steve Borića. Sudionici su svih važnijih smotri (od gradske do državne) i festivala u Hrvatskoj, a i šire. Osobito smo ponosni na 30 godišnju suradnju s hrvatskim manjinama diljem svijeta: Austrija, Rumunjska, Mađarska, Njemačka, a posljednjih godina Slovačka i Kanada. Zaštitni znak ove grupe su "Turopoljski mladečki" (skraćeni prikaz običaja Turopoljske svadbe) s kojima smo uvijek rado viđeni gosti ma gdje nastupali.

      Izvorna plesna i tamburaška grupa čuva, njeguje, izvodi i prenosi na mlađe generacije izvorne pjesme i plesove Buševca i cijelog Turopolja. Grupa broji 20-tak plesača i 6 tamburaša (s tendencijom porasta), probe održavaju četvrtkom. Od kada je grupa ponovno obnovljena (02./2004.g.), pobrala je sve hvalospjeve, a nastupali su na svim važnijim smotrama izvornog folklora: Vinkovačke jeseni (2004./2005.), Đakovački vezovi, Smotra folklora u Metkoviću, Smotra folklora Posavine, Pokuplja i Turopolja u Letovaniću, gradska i županijska smotra. Razdraganost i ležernost ove grupe prilikom izvođenja programa (ali i prije i poslije nastupa), oduševljava publiku i razne komisije, ma gdje nastupali. Voditelj ove grupe je također Mojmir Golemac - Momo, uz svesrdnu pomoć Blaža Bedeka.

      Vokalna grupa broji 60-tak članova koji dolaze iz plesne i tamburaške A grupe, te izvorne plesne i tamburaške grupa. Probe se održavaju jedan puta tjedno pod vodstvom gospodina Dražena Kurilovčana. Vokalna grupa redovito, zadnjih nekoliko godina priprema i izvodi Božićne koncerte koji otvaraju srca i razgaljuju dušu svima koji ih slušaju. 2005.g. vokalna grupa je snimila buševske i turopoljske pjesme, koje ćemo izdati na nosaču zvuka (CD-u) krajem godine, a priprema se i snimanje božićnih pjesama. Uvježbavaju se pjesme koje se koriste u koreografijama, a osim Božićnih koncerata grupa izvodi i samostalne nastupe prema potrebi.       Sve ove grupe čine broj od cca 170 plesača i svirača, koji tijekom godine zajedno s dramskom grupom izvedu oko 60-tak nastupa.

      Ovim putem pozivamo sve zainteresirane (ne morate znati plesati, pjevati ili svirati jer se sve da naučiti) da nam se pridruže utorkom ili četvrtkom u grupu po vlastitom izboru, željama i mogućnostima.       

- službene stranice KUD OGRANAK " SELJAČKE SLOGE " BUŠEVEC

 

http://www.oss-busevec.hr/

  
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC