lokacija... KUDOVI / SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

KUD "JEDINSTVO"

KUD "Jedinstvo" iz Splita, utemeljeno 1919. godine, jedno je od najstarijih i najtrofejnijih kulturno - umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj.

Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća unutar KUD-a osnovana je folklorna sekcija iz koje je proistekao današnji ansambl.

Zahvaljujući kvaliteti svojih nastupa ostvarena su gostovanja na pozornicama brojnih europskih gradova, kao i na pozornicama Sjeverne Amerike, Australije, Afrike i Azije.

U desetljećima minulog rada "Jedinstvo" je vitrine popunilo trofejima s najvećih svjetskih smotri i festivala folklora. Prvi pehar koji se i danas s posebnom pozornošću
čuva u vitrinama društva osvojen je 1960. god. u Sarajevu.

Na "Olimpijadi folklora" u Dijonu - Francuska 1989. godine folklorni ansambl je osvojio Grand prix publike, a na Festivalu u Llangollenu - Velika Britanija 1992. godine, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku, s ponosom je zavijorio hrvatsku zastavu na pobjedničkom postolju.

Za svoj rad društvo je nagrađeno 2005. godine Grbom grada Splita, Nagradom Splitsko-dalmatinske županije te Poveljom Predsjednika Republike.


Danas KUD broji 300 članova raspoređenih u plesni ansambl, mješovitu vokalnu grupu i mandolinsko - tamburaški orkestar, školu plesa, mandoline i gitare te klub veterana.

 

službena stranica:

http://www.kud-jedinstvo.hr

 

  
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC