lokacija... KUDOVI / SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

KUD " HUSAIN "

Kulturno umjetničko društvo Husain, nosi naziv istoimenog naselja u istočnom dijelu gradskog područja gdje svoje slobodno vrijeme provodi 70-tak aktivnih i 20-tak podupiručih članova. Radi i djeluje kontinuirano dvadeset godina, iako kao Ogranak seljačke sloge postoji već pedesetih godina. Društvo njeguje moslavačke, posavske, zagorske, slavonske i bilogorske napjeve, kola i plesove, u vokalnoj, tamburaškoj i folklornoj skupini.

Sudjelovali su na brojnim etnografskim izložbama, skupovima i smotrama i to: Ogulinu, Krku, Donjoj Dubravi, Lidas u Pleternici, Proljeće u Našicama, u Novoj Gradišci, Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima, Međunarodnoj smotri u Zagrebu, Varaždinu, Pakracu, Novskoj, Sisku, Zagrebu te brojnim kutinskim smotrama i mnogim drugim manifestacijama. Od inozemnih nastupa izdvajamo: Austriju, Čehoslovačku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju i Francusku.
Husainci su u suradnji s Hrvatskim radijom snimili za emisije pod nazivom Iz kajkavske narodne baštine obilje povijesno-etnografskog blaga ne samo iz mjesta Husain već i šireg moslavačkog kraja. Prilozi su bili emitirani u 30-tak emisija na valovima Hrvatskog radija (drugi program). Tom prigodom je snimljeno i 56 izvornih napjeva i kola koja se čuvaju u njihovom arhivu.

Nastavak zajedničkog projekta je izdavanje nosača zvuka i kazete pod nazivom «Vijenac žita, vijenac zlata», godine 2001.Snimke upravo tih pjesama omogućile su KUD-u Husain da se i nominiraju, 1998. g. za medijsku glazbenu nagradu KOR.

Umjetnički voditelj i koreograf : Slavica Moslavac, prof.

Predsjednik: Mijo Šepak, dopredsjednik: Stjepan Pomper, tajnica: Bernarda Grdić, blagajnica: Gordana Maly.

 

- službene stranice KUD "HUSAIN"

 

http://kudhusain.100free.com

  
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC