lokacija... KUDOVI / OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

HKUD " OSIJEK 1862 "

Kao izraz potreba za kulturnim, glazbenim i društvenim djelovanjem i na taj način čuvanjem svoje pripadnosti hrvatskom i srednje europskom civilizacijskom krugu, rad na području kulturno-umjetničkog djelovanja očitovao se u neprekinutom slijedu, mijenjajući naziv prilagođavajući aktivnosti potrebama vremena ali uvijek sa svrhom čuvanja svog nacionalnog i zavičajnog identiteta očitovalo se:

- 1862. godine osnivanjem "Osječkog prvog pjevačkog društva"

- 1885. godine društvo dobiva novo ime "Sloga"

- 1907. godine ponovo mijenja ime u "Hrvatsko pjevačko i glazbeno društvo Kuhač".

U narednom razdoblju do II. sv. rata djelovanje društva očituje se u dubokom osjećaju gajenja hrvatske glazbene i pjevačke umjetnosti, te zariste općeg hrvatskog kulturnog nastojanja Osjećana.
Završetkom II. svjetskog rata društvo prestaje s radom a na njegovim zdravim temeljima glazbeno pjevačkog amaterizma osniva se "Omladinsko kulturno-umjetničko društvo Milica Križan" koje pod tim imenom djeluje do 19. studenoga 1991. godine kada društvo mijenja ime u "Hrvatsko Kulturno Umjetničko Društvo Osijek 1862."
Svoju programsku usmjerenost na kulturno umjetnički i društveni rad HKUD "Osijek 1862." od svojih početaka je utemeljilo na osnovnim načelima glazbenog i scenskog amaterizma, organiziranom okupljanju, odgojnom i stručnom osposobljavanju školske, studenske te svekolike mladeži Osijeka i okolice, njegovanje izvornog slavonskog i ostalih hrvatskih glazbeno-plesnih vokalnih značajki tradicijske kulture, te društvenosti, kao i na usmjeravanju mladih na kulturno umjetnički rad u društvenim, životnim i radnim sredinama.

Tako utemeljeno i četrnaest desetljeca vodeno HKUD "Osijek 1862." svojim koncertima pridonosi da putovima bratimstva tuče žica, teće pjesma i odzvanja melodija, da širom naše zemlje i izvan njenih granica naša grla, pokret i tambure vešelo govore za šlobodni kruh na trpezi mira. Takav rad od početka nosili su istaknuti i prokusani umjetnici i glazbenici pedagozi, brojni entuzijasti, stručni voditelji i izvodioci.
Sve koreografije zasnivaju se na izvornim narodnim običajima i izvornoj pjesmi i svirci hrvatskih folklornih područja, što zahtjeva dobru plesnu i vokalnu tehniku kao i izražajno pjevanje. HKUD "Osijek 1862." uvijek je dobro došao gost na svim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.
Mnogobrojni koncerti u malim i velikim sredinama Hrvatske omogućuje drustvu da postiže neosporan uspjeh kod ućenih poznavalaca Hrvatske tradicijske kulture kao i širokih slojeva mnogobrojne publike.

Svojim turnejama po Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Českoj, Slovačkoj, Švedskoj, Njemačkoj, SAD, Kanadi, Luxemburgu, Grčkoj, Sloveniji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Egiptu, Vatikanu, Austriji, BIH, Kini, Maleziji, Mexicu itd.

HKUD "Osijek 1862." predstavio je tradicijsku kulturu i umjetnost Hrvatske na najbolji mogući način, povezujući oštre kontraste folklornih područja u estetsku cjelinu, čas impulzivnim temperamentom, a čas melankolićno obojenoj simfoniji pokreta, zvuka, oblika i boja.

HKUD "Osijek 1862" stalan je gost Hrvatske radio-televizije, a sudjelovalo je u velikom broju televizijskih i radio emisija u Poljskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD, Egiptu itd. Svoj rad HKUD "Osijek 1862." snimilo je na dvije long play ploce, dvije audio i sedam video kazeta.

Što je značio i što znaci HKUD "Osijek 1862." u svojoj sredini govore mnoga časna priznanja u društvenim vitrinama. Osim društvenih i stručnih priznanja osvojenih u Hrvatskoj, HKUD "Osijek 1862." dobilo je i osvojilo niz priznanja u inozemstvu.

Pod umjetničkim mentorstvom jednog od najpoznatijih hrvatskih i svjetskih etnokoreologa, koreografa i znanstvenika dr. Ivana Ivančana, HKUD "Osijek 1862." vrlo uspješno vodi plesni umjetnički voditelj Damir Dolezal i glazbeni umjetnički voditelj Dušan Topić, uz vokalnog instruktora prof. Dinka Fia, čije stručne, umjetničke i pedagoške savjete i ideje danas slijedi 70 članova plesača-pjevaća i glazbenika "A" grupe, te oko 300 aktivnih članove u ostalim grupama ("B" i "C").

Brojne javne nastupe, koncerte i visoka priznanja osvojena i zaslužena HKUD-u "Osijek 1862." za umjetničke domete izvedenih programa kao i godinama jedno od vodećih mjesta na smotrama, festivalima, Hrvatske i inozemstva, te visoki društveni ugled ne bi bilo moguće ostvariti bez trajnog pokroviteljstva i ljubavi svih zaposlenih ljudi

Kandit - Premjer d.o.o. Osijek

Tvornica Bombona I Čokolade "Kandit" Osijek

koji i danas osiguravaju materijalnu podlogu njegovog uspješnog rada, na čemu su im svi članovi HKUD-a "Osijek 1862." duboko zahvalni.

 

- službena stranica http://www.hkud-osijek1862.hr


 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC