KUD"MOSLAVINA" - Portugal ( Braga ), 28.02. - 03.03.2006.god

 

Evo mali report sa turneje kud-a Moslavina iz Brage , Portugal .


Nakon podužih priprema i skupljanja sredstava konačno smo se uputili prema Bragi. Krenuli smo iz Metropole (Kutina) u nedjelju 19.2.2006. Božje godine u 20h! Bilo je malih problema sa stvarima, ali je na kraju sve stalo. Prvo stajanje je bilo u Plitvicama, to nam je postalo tradicija.


Na granicama nije bilo problema i sve smo prošli bez većih čekanja. Do Brage ima 2862 km, 43 m, 23 cm i 8 mm, točno! Zbog dužine puta morali smo negdje prespavati i to smo obavili 20.2., na 1600 kilometru, točno, u gradu Loret de Mare , inače poznat po kao grad sa najviše disko klubova u “Evropi”. Nakon večere smo otišli u klub Exteme Love kojeg je vlasnik hrvat iz Splita. Ujutro smo nastavili prema Bragi, gdje smo stigli 22.2. u jutarnjim satima.
Domaćini su nas pričekali, te smo se smjestili u hotel, u samom centru Brage - u središtu ogromnog shopping centra . Hotel je mrak. Sobe su 4-krevetne i 3-krevetne i imamo cijeli kat za sebe.


Imali smo nekoliko predivnih nastupa od kojih posebno izdvajam nastup na nacionalnoj televiziji portugala RTP1 ( u Portu), gdje smo uživo sudjelovali u programu "Bom dias Portugal" - kao naša emisija Dobroj jutro Hrvatska. Tu smo uživo - u direktnom satelitskom prijenosu pred milijunskim auditorijem otplesali pjesme i plesove Moslavine, te je naš umjetnički voditelj dao kraći interwiew.

Također smo nastupali na stadionu nogometnog prvoligaša Braga i to u poluvremenu (tko igra, ne znam, neki prvoligaši)! Zašto sam to spomenuo, zato sto je bilo približno 37500.6 gledatelja (0.6, to vam je trudnica u 6 mjesecu trudnoće).

Finalno veče trajalo je puna 4 sata. Imali smo čast zatvoriti festival i to Bunjevačkim plesovima (uz burno odobravanje publike i bis.....).
Portugal je predivna zemlja u kojoj se zaista ima što vidjeti. Obišli smo osim Brage i Porto i još nekoliko zanimljivih gradova, a u povratku smo svratili i u veliko svetište FATIMU, te nakon toga preko Lisabona i jednog od najvećih svjetskih mostova - dug 19 km (sada je 2. u svijetu po vel.) prešli preko Atlantika i svratili do Madrida, Barcelone, te noćili u Lorett de Maru..........
Puno prelijepih dojmova, a kada bih o svemu pisao predugo bi trajalo, no to svi vi znate koji putujete sa svojim ansamblima.....A sada malo podataka za prave Moslavčane. 70 litri vina od 107 (bijelo plus crno), 240 limenki pive, 27 osoba na turneiji od toga 15 pije, a navjerojatnije će se vratit 29!

Hvala sponzorima i gradu Kutini!

Svima Vama želim puno uspjeha u daljnjem radu, te puno, puno ovakvih turneja !!!!

autori teksta: roggy/mišo


 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC