O Folklornim događajima piše Goran Knežević
OSTALE TEME :

objavljeno 4.9.2006

http://www.hrvatskifolklor.com/ccount/click.php?id=13  

Izvorne skupine i turizam

 

U odgoju djece osim ljubavi, topline, povjerenja postoji ozloglašeno područje koje zovemo kaznene mjere. U duhu toga teatralno izvlačim novčanice iz kasice - prasice mog sina. Unutra je bila sve što su dida, baka i rodbina stavili za morski đeparac. Ništa nije potrošio. I vidi vraga sve je legalno završilo u mom džepu. Nije loše. Iduće godine ću rodbinsku ekipu malo jače stisnuti i nek' povećavaju svoju financijsku izdašnost za svoje mladunce. Svaku novčanicu je sa velikom suzom ispratio. Škrt je i to mu je teško palo. Mladac se jučer bahatio i nagovorio nas da se popnemo na toranj crkve sv. Donata. Na prvom katu se prepao i morali smo se vratiti. Za tu radost sam platio 120 kuna. Neće ići .

Za vrijeme ljetnih mjeseci na našem lijepom plavom moru vlada prava eurohisterija. Prodaje se sve. Treba namaknuti dovoljno novaca za 10 mjesečni zimski san, školovanje dice u Zagrebu i po Evropi. Svako brutalno traži put do turističkih moneta. Krokapitalizam podrazumijeva sva sredstva; od kubure do kompjutora. Između ostalog tu se događaju pod plaštom raznih turističkih znalaca i naše izvorne skupine koje nastoje na kamenim trgovima, hotelskim predsobljima – terasama i drugim opskurnim prostorima osvojiti pažnju i dotacije stranaca. Nemam ništa protiv, dapače jer kako ih država financijski potpomaže bez takvih aranžmana zasigurno ne bi ni postojali.

Nazočio sam ove godine jednom takvom događaju i nisam se ugodno osjećao. Nastupala je izvorna skupina; djeca, roditelji i djedovi. Obučeni su bili kao da su pobjegli ispred pijavice , a djeca u tenisicama i modernim frizura doprinijela su “autentičnosti “cijele slike. Kad su se došetali na trg stranci su odmah počeli fotografirati i nakon te početne euforije započeo je program. Dobro postavljeni starački glasovi jedva su se čuli. Mlađi su kako tako odđipali svoje kolo, a nakon toga opet stariji s pjevanjem, pa početnička svirka na diplama itd. Gledateljstvo se polako u sredini programa počeo razilaziti, a nedugo zatim i sami izvođači jer su shvatili da više nemaju za koga nastupati pa su i oni polako postali dio šetajuće turističke svjetine. Osjećao sam se mučno do bola. Imao sam neodoljivu potrebu pronaći šefa te skupine i svašta mu kazati ali dobro je da to nisam učinio jer se radi zasigurno o pojedincu velikog i toplog srca koji ne zna gdje, kada i kako prezentirati ovakve programe.

Prvo što moramo znati. Članovi izvornih skupina nisu osviješteni izvođači. Oni ne posjeduju potrebna scenska i izvođačka znanja. To je jedna posebno i najteže poglavlje u stvaranju cjelovitog plesača – izvođača. Svagdje izvan svog rodnog gumna ti izvorni plesači postaju izvođači. Toj neophodnoj sposobnosti psihološke pretvorbe izvorni plesači nisu dorasli. Stvoriti interesantan program za scenu je vrlo zahtjevan posao i to se mora prepustiti stručnoj osobi, a ne entuzijastima i stihiji. Mjesto nastupa treba biti primjereno izabranom programu, a to zasigurno nisu već navedena mjesta.

Izvorne skupine nisu scenska vrijednost već etnološka vrijednost i jedini prihvatljiv model prezentiranja takvih programa jest u autentičnom - prirodnom okružju. Dakle, turističke agencije bi trebale strance dovoditi u selo gdje bi se priredio jedan cjeloviti etno sadržaj koji bi uključivao: konzumiranje autentičnih jela i pića, razgledavanje zanimljivih prirodnih ljepota, gledanje prigodnog folklornog programa, aktivno učenje stranaca narodnim plesovima i pjesmama, svirci na tradicijskim instrumentima, organiziranje sportskih takmičenja kroz tradicijske igre, oblačenje turista u narodne nošnje i fotografiranje te ost. Takvim pristupom u prezentacije tradicijske kulture turistima, izvorne skupine zasigurno bi ostvarile značajne kulturološke (poticanje obnavljanja zaboravljenih zanata i umijeća), promidžbene i financijske efekte.

 

 

GORAN KNEŽEVIĆ

 

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC