KLIKNI
 
 

 

 

O Folklornim događajima piše Goran Knežević
OSTALE TEME :

objavljeno 18.4.2008

 

 

Rolingston

Uđem u dućan i trgovac odmah zapuca “bio sam na tvoj web stranici i skužio, da si ti rolingston“. Meni onako, na prvu, to je bilo baš lijepo ćuti, da me neko poistovjećuje s nazivom mojih idola iz rane mladosti. Po izlasku iz dućana, dobro sam se osjećao jer me trgovčeva konstatacija ohrabrila, da svojim stasom i glasom još uvijek ostavljam dojam  vitalnog rokera te odlutam mislima na svoju internet stranicu i iznenada shvatim. Promina! Baš, sam pravi rolingston.

Nakon Božića i Nove godine dolazi Hrvatska škola folklora i to se vremenom već ugradilo u moj godišnji bioritam. Susret s kolegama predavačima, mnoštvom mladih iz cijele Hrvatske i dijaspore, posebno me veseli. Na kinetografiji, zamislite, uživam. Mladci više ne spavaju, ne zijevaju, ne bježe, već vrlo angažirano sudjeluju i hrabro izlaze „ispred ploče“ te pretvaraju kinetograme u pokret. Imao sam rekordan broj (sedam) prijavljenih za ispit i dao sam prvu peticu. Na nogometu poslije plesnog dijela (više cura nego momaka – zanimljivo) prekrasne dugonoge Hercegovke svojim nogometnim umijećem i brzinom totalno su me bacile u očaj. Cure toliko dobro igraju da sam na povratku u hotel zastao na rubu rive, pogledao u more i pitao se-hoću ili neću. Neću!

Ono najljepše što folklorni amaterizam može pružiti vidio sam na zajedničkom koncertu KUD Kraluš iz Stupnika i KUD Metkovića održanom 19.01.08. u Domu Hrvatske vojske. Raspoloženo i nadahnuto izvođenje uz jasno akcentiranje stilskih obilježja  potvrđuje kvalitetan pedagoški i stručan rad  voditelja  Željana Brljevića  i Borisa Harfmana koji su uz to uspjeli dobro  motivirati svoje izvođače. Zahvaljujući dobrim izborom koreografija koje su se nadopunjavale u svojoj različitosti i izvedbenoj izražajnosti, program je imao glavu i rep te nas je u gledateljskoj znatiželji zadržao od početka do kraja.

16.02.08. najhladniji dan u Hrvatskoj i ja se baš tada s brdom djece ansambla Ethno događam u Novigradu Podravskom na 4. izboru najljepše nošnje koje organizira Đurđa Juratović i lokalna zajednica. Izvrsno organiziran program obilaska podravskih krajolika i znamenitosti uništila je zvjerska bura. Nisi mogao niti jedne sekunde opstati  izvan autobusa ili grijanog prostora. Takvo što mi se samo još jednom dogodilo i to na maturalnom putovanju, kad smo se pod naletim senjske bure i alkoholnih para kotrljali po ulicama i travnjacima.

Osim zagrebačke smotre izranja nova tradicija a to je trčanje pokladnog maratona. Amateri su se svojski potrudili sudjelovati u tom projektu. Obilazili su zagrebačke zapećke i zabavljali sami sebe. Visina godišnje dotacije se ipak više mjeri pokladnim kilometrima, a manje scenskim dostignućima. Mora se priznati da su ove godine dobro nagrađeni, ali sve jedno organizirane poklade u Zagrebu postaju još jedan u nizu smiješnih  i uzaludnih projekata.   

Hrvatsko društvo folklornih koreografa i voditelja održalo je 01.03.2008 u Vinkovcima  6. Festival folklorne koreografije. Najuspješniji su bili Marko Maričić, Stjepan Perko i Vladimir Kuraja. Zahvaljujući Dariu Grčiću i ZAKUD-u postavljeni su vrlo visoki kriteriji glede organizacije festivala. Na ulazu u Vinkovce đambo plakati, video zid u dvorani, ispunjeno gledalište, izvrsna zabava nakon koncerta uz svirku tamburaškog sastava KUD Šumari. Svaka čast.

Smotra dječjeg folklora u Kutini održana 4.04.08. doživjela je svoju punoljetnost i prema mojim spoznaja to je najduži kontinuitet organiziranja dječjih smotri u Hrvata. „Moslavačke zloke“ predstavljaju izuzetno uigran  stručni i organizacijski tandem koji godinama vrlo uspješno Grad Kutinu uzdiže u sam vrh folklorne zbilje. Najuspješnije dječje skupine bile su: KUD „Moslavec“ iz Volodera, KUD „Potočanka“ iz Potoka i KUD „Ivančice“.

KUD " Zabok " iz Zaboka pod vodstvom Senke Jurine, odlučio je 13.04.08. izvesti cjelovečernji folklorni koncert, posvećen 50.godišnjici svog djelovanja u  Zagrebu, u kazalištu Komedija. Vrlo hrabra odluka, za svaku pohvalu. Obzirom da ansambl izvodi nekoliko mojih koreografija ne bi pisao o vrsnoći cjelokupnog događaja ali jedan detalj ipak vrijedi zapisati. Na programu su bile  koreografije iz središnjeg dijela Hrvatske i Splitski plesovi. Na dovodeći u pitanje kvalitetu koreografije splitskih plesova (Ivo Dabac) i izvedbu, ali splitski plesovi u tako koncipiranom programu djelovali su nestvarno i strano. Zašto? Nastojanja Senke Jurine da stvori folklorni program usklađen s urođenim plesno stilskim  predispozicijama  svojih plesača je za svaku pohvalu, jer time ostvaruje najznačajniju vrsnoću  u scenskoj prezentaciji folklora, a to je vjerodostojnost. U tom kontekstu Hrvatsko zagorje i Split su  ipak predaleko.

Goran Knežević

 

 

 

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC