O Folklornim događajima piše Goran Knežević
OSTALE TEME :

 

objavljeno 19.6.2006

Istina i ljepota

 

Čim je zazvonilo zvono, posljednje u ovoj školskoj godini, natiskao sam djecu u auto, među njihove igračke i garderobu te krenuo prema Ivaniću. Čekajući na semaforu zeleno, netko je odostraga zatrubio. Otvaram vrata misleći da to meni netko dobronamjerno trubi zbog prenatrpanosti auta. Nisam primijetio da itko od vozača animalistički šakama gestikulira, zjapi ustima i grči lice. Opušten zatvaram vrata i nakon toga kreće Jakov i citiram.

Tata zašto si otvorio vrata.”

“Sine, možda netko trubljenjem tatu želi na nešto upozoriti”.

“To je bilo svejedno neoprezno jer je mogao naići auto i odvaliti ti vrata, a onda bi cvilio kao crv jer ne bi imao novaca da ih popraviš. Dok bi ti cvilio ja bi te nabio nogom u guzicu da odeš do mehaničara, a za to vrijeme seka i ja bi morali ići pješke doma. Vidiš, ipak to nije bilo pametno.

Što sada. Ništa. Bolje da me pamti po dobrome jer ionako ću ga za 20 minuta ostaviti kod bake i djeda na dugo toplo ljeto, pa nek' se oni s njime sapunaju kako znaju, a ja ću u miru moći uživati i raditi što me volja, između ostalog i pisati svoju kolumnu.

 

Na amaterskoj folklornoj sceni ustaljena je praksa promatranja i vrednovanja koreografskih ostvarenja i kvalitete grupnog scenskog izvođenja. Malo tko primjećuje pojedince koji ostvaruje vrlo vrijedne izvođačke kreacije. Šteta. To je i doprinijelo da se izvođači spontano utapaju u grupnost. Nisu navikli na izvođačku slobodu i osobnost te nisu svjesni da pojavom na sceni zaslužuju i kritički osvrt. Duhovna pretvorba pojedinca i grupe je neophodna za stvaranje umjetničkog događaja. Na sceni se glumi – izvodi. Stoga, nekoliko naputaka izvođačima. Prije koncerta ne tražite birtije već prostor i vrijeme za sebe. Za koncentraciju i nadahnuće. Scena daje prostor za osobnost. Iznenadite ugodno, voditelja, suplesače, publike i sebe. Nemojte uvijek biti vođeni, nek' vas vodi i vlastiti izvođački nerv. Oslobodite se okova svagdašnjice i uronite u sebe i neograničen prostor umjetnosti. Ne skrivajte se u grupi. Ako plešemo iste korake, ne moramo izvoditi iste pokrete, isto misliti, osjećati i proživljavati. Pokažite trenutne emocije, ushićenje i geste. Najuzbudljiviji trenutak u folklornom izvođenju je uspješna pretvorba individualnosti u grupnost, a zatim stvaranje etnološkog ugođaja . To je kao stvaranje novog života. Trenutak, kojem se vrijedi nadati, a kako nada umire posljednja, ja sam to doživio na koncertu Vlahovićanaca održanog u prosincu prošle godine.

 

Nakon koncerta otišao sam u Jeđut da zajedno s vlahovićancima proslavim njihov uspješan koncert. I nisam požalio, jer sam prvi puta u životu pojeo kolač iz vlahovićanske kuhinje . Šteta što nije bilo voditelja da mu čestitam, ali zato nisam mogao odoljeti, ne čestitati Blaženku Mariću na izvrsnom scenskom nastupu. Nošen razornim scenskim plimnim valom vlahovićanaca ostvario je nešto više, nešto što zaslužuje biti zabilježeno. Neštedimice i strasno se prepustio magiji plesa, pjesme i scene. To je bila svojevrsna ekstatičnost pri čemu je uspješno držao svaki pokret po kontrolom pridodajući mu svoju individualnu interpretaciju. Moć uspješne identifikacija s različitim plesnim predlošcima, psihološkim profilima i ugođajem najbolje se primijetila u izvedbama bunjevačkih plesova i Vrličkog kola. Svojstvenim izrazom, gestom, pokretom, držanjem i energijom pretvorio se u pravu scensku neman . Uspješna identifikacija sa različitim plesnim stilovima i ugođajem, psihofizička kondicija govori da se radi o izvođaču značajnih kinestetičnih, emotivnih i duhovnih potencijala.

 

Nadam da ću mojim razmišljanjima potaknuti mlade plesače na podizanje razine promišljanja o svojoj ulozi u pojedinom folklornom koncertu i potaknuti ih na izgrađivanje izvođačke osobnosti, samouvjerenosti i uživljenosti. Napominjem, da ću i ostale pojedince – izvođače koji svojim izvedbom stvore trenutak istine i ljepote, istaknuti u svojim kolumnama.

 

 

Goran Knežević

 

 

 


 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC