naše usluge:
 

 

 

 

O Folklornim događajima piše Andrija Ivančan

OSTALE TEME :


objavljeno: 27.12.2006 god.

 

NAŠA DJECA

 

Evo kako te život nosi. U cijeloj ovoj strci oko pripreme godišnjih koncerata, nikako da stignem raditi ono što najviše volim, pisati. I već si sastavim u glavi cijelu koncepciju. Bilo je toliko folklornih događanja tijekom posljednjeg mjeseca u godini o kojima valja nešto napisati, mislio sam, kako će mi vrijeme između Božića i odlaska na Hrvatsku školu folklora biti idealno da se na njih osvrnem. Svakog dana se nečega sjetim i otvorim novi dokument s naslovom kolumne: Cosa nostra , Ipak se kreće ......i, ništa od toga. Biti će kad će mi duševno stanje omogućiti pisanje o tim događanjima. Pa ipak, kolumne će biti. Kolumne o našoj djeci. Kolumne o Vama.

Ovo je, naime, Božić kojeg ću se sjećati čitavog života. Nadam se, da je to taj, najtužniji kojeg sam morao proživjeti tijekom svog ovozemaljskog vijeka. Na badnju noć, vračajući se iz posjeta bolesnoj majci, napustio nas je Kristijan i njegova djevojka Tajana, oboje članovi Zagrebačkog folklornog ansambla dr. Ivana Ivančana. Teško je riječima opisati bol koju osjeća voditelj u trenucima kada pomalo počinje shvaćati kako njegove djece, njegovih beba, više nema. Ovaj voditelj je, nažalost, već jednom proživio takvu tragediju. Domagoja.

Što proživljavaju njihovi prijatelji iz Ansambla, nemoguće je izraziti. Roditelji, braća, sestre, rodbina.....Strašno.

Percepcija voditelja kao roditelja, možda se najbolje iskazuje kroz silne izraze sućuti koje sam osobno primio. I to je potpuno točna percepcija. Mislim da su je duboko svjesni i ostale kolege voditelji koji su i sami osjetili potrebu izraziti sućut upravo meni. Od mog kuma i najboljeg prijatelja Gordana, voditelja FA Zagreb – Markovac, koji je upravo Tajani i Kristijanu čestitao nakon naših godišnjih koncerata, do Darka, voditelja Ententina (mog nekadašnjeg plesača i asistenta), koji se prije dva tjedna, na žalost, suočio s istom takvom tragedijom u ansamblu kojeg vodi.

Da, to su naša djeca.

U ovim najtežim mogućim trenucima, sjetim se svojih emotivnih izjava upućenih mojoj djeci, mojim bebama u ZFA; volim ovaj ansambl i sve vas kao vlastitu djecu!

I to je istina! Sve do jednog i sve generacije. No, posve sam siguran da taj osjećaj dijelim sa svim kolegama voditeljima na ovoj planeti. Po tome nisam nikakav specifikum.

Ima još nešto, još jedna velika istina o kojoj je uvijek govorio moj otac; svi smo mi folkloristi isto pleme, ista obitelj!

Svi se mi trudimo otrgnuti od zaborava jedan mali dio prošlosti naših predaka. Neki uspješnije, neki manje uspješno, svi u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima. U tom smislu osjećam potrebu reći svima Vama, našoj djeci, u ime svih voditelja i svoje osobno, volimo Vas sve!

I na ovu badnju večer, kao i svaki put do sad, ništa ne sluteći, slušao sam Domagoja i njegovu gitaru u Tihoj noći, razmišljajući o tom prelijepom mladom umjetniku, svojem djetetu kojeg više nema. Sjećam se strepnje hoće li Tajči stići iz Australije na vrijeme kako bi svirala na godišnjim koncertima, jer sam, kao i moji suradnici Braco, Marko i Janjac, vrlo dobro znao kako upravo ona nosi sigurnost orkestru i da ukoliko bude na sceni neće doći do nijednog krivog upada. Ona je mislila na sve. I stigla je. Bila je tu.

 

Zrušeni su lepi snovi moji

tvoju glavu venac sad pokriva,

pred oltarom drugi s tobom stoji

zgubljena je moja ljubav živa.

Pjevao je Kiki, moj slavuj, kao nikad. Kao nikad! Kao nitko nikad prije njega!

Teško je. Stravično je teško. Bol je nesnosna. Uvijek nesnosno boli kada izgubiš nekog bliskog. Ako je osoba starija, nekako se utješiš kako je doživjela lijepe godine, proživjela krasan život...... Nekako je normalnije i prirodnije. Ovo je doista.......

Kao vjernik nastojim misliti o životu nakon života. O tome kako su oni sada na boljem mjestu nego je ovo na kojem su nas ostavili. Opraštajući se od Tajane i Kristijana, jedno je drugo moje dijete, Vedran, napisalo; ovo nije zbogom već do viđenja dragi prijatelji!

Do viđenja!

 

Andrija

 

   
© FOLKLOR D.O.O. za promicanje i očuvanje kulturne baštine