naše usluge:
 

 

 


 

7.FESTIVAL FOLKLORNE KOREOGRAFIJE , VODICE 2009

U suradnji FOKE i turističke zajednice grada Vodice održan je sedmi FFK na kojem se ntjecalo 11 koreografa iz cijele hrvatske.

Prvo mjesto osvojila je koreografkinja Senka Jurina ( KUD „Zabok“ , plesovi sutlanskog kraja ) , drugo mjesto pripalo je Toči Tadinu (KUD „Ante Zaninović“ , plesovi Kaštela ) ,dok treće mjesto dijele Stjepan Perko ( KUD „Preslica“ , plesovi zapadne Hercegovine ) i Marko Maričić ( FA „Ententin“ , plesovi Hrvata Bošnjaka u Mađarskoj ).

Kao natjecatelja na festivalu iznenadili su me organizacijski propusti. Ansambli su prešli dug put do Vodice, gdje im je trebala biti osigurana minimalno voda za svakog izvođača.

Kulturni centar u Vodicama tj. dvorana u kojoj se festival održavao nije zadovoljavala osnovne uvjete za izvođenje folklornih koreografija. Scena je po dužini i širini bila premala, a ni pristup sceni nije bio odgovarajući. Nije bilo sofita bez kojih su neka koreografska rješenja neizvediva. Ako bi argument organizatora bio da su uvjeti jednaki za sve , nije istina - jer ako imate tri para ovakva scena samo pojačava dojam koreografije, dok su sa 12 ili više parova koreografska rješenja zbog nedostatka prostora na sceni gotovo neuočljiva.

Također mislim da su za objektivnu procjenu dva člana komisije malo, bez obzira koliko oni stručni bili. Statistički gledano u komisiji treba sjediti najmanje troje ljudi, a optimalno bi ih trebalo biti deset. Bilo bi bolje da su i jasno određene varijable po kojima stručna komisija daje svoje bodove, a ne da se oni zasnivaju na doživljaju. Primjer: treba odrediti - varijable dinamiku koreografije , autentičnost koraka, scenska primjena itd..( ovo je samo okvirni primjer ) i za to davati bodove i tek onda napraviti zbroj i donositi rezultate. Ako je stručna komisija i ocjenjivala na ovaj način, ostaje činjenica da je to natjecateljima nepoznato i nejasno. Stoga, ne razumijem zašto se nisu svi koreografi okupili nakon natjecanja kako bi stručna komisija ukratko elaborirala svoj izbor, uz osvrt na ostala koreografska rješenja, tim više što se radi o jedinoj formalnoj udruzi folklornih koreografa i voditelja kojima je cilj postavljanje stručnih kriterija u folklornoj umjetnosti.

A osim natjecateljskog karaktera , mislim da bi ovakva okupljanja folklornih ansambala i društava trebalo popratiti bolje organiziranim druženjem na kojem bi se članovi družili i zabavili, što je ove godine izostalo.

Tomislav Mataić , apsolvent KIF-a

 

 

   
© FOLKLOR D.O.O , za promicanje i očuvanje kulturne baštine