lokacija... ANSAMBLI / ZAGREBAČKA ŽUPANIJA /

ZFA DR.IVANA IVANČANA

 
.....slike
 

Od samog osnutka u svibnju 1945. ZFA (tada OKUD "Joža Vlahović") se posvetio izvođenju umjetnički oblikovanog folklora određenih sela ili područja. Izbjegnuti su svi spektakularni elementi i stilizirano izvođenje. Temelje takvog pristupa postavio je prvi umjetnički voditelj i koreograf prof. Zvonimir Ljevaković koji je isključivo od plesača i svirača ZFA 1949. osnovao Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" (tada Zbor narodnih plesova i pjesama). Jedan od osnivača ansambla i nasljednik prof. Zvonimira Ljevakovića na poziciji umjetničkog voditelja i koreografa dr. sc. Ivan Ivančan nastavlja tim putem, razvija principe scenske primjene folklora i što je još važnije znanstveno ih uobličuje. Dobrim koreografom ne može se postati ako se ne posjeduje prethodno iskustvo o izvornom plesu, muzici i područjima. Koreograf bira teme iz tradicionalnih folklornih izvora time što nazoči seoskim proslavama, te zapisuje dijelove narodnog nasljeđa. Sam ansambl neprekidno u svoj program ugrađuje izbor raznolikih nacionalnih nošnji koje su uvijek autentične, a posebnu pažnju poklanja odgovarajućoj nošnji, ukrasima i oglavljima. Na sličan način se u programu koriste i muzički instrumenti. Pored tambure koriste se i drugi instrumenti : ljerice, gajde, dude, sopile, mišnice, šurle, vidalice, dvojnice, samice, dangubice, diple i bubanj. Izvođenje hrvatskog folklora traži dobru plesačku tehniku i izražajno pjevanje. Kod prijema novih plesača – pjevača u ansambl potrebna se pažnja poklanja pjevačkim sposobnostima svakog člana.
Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana najveći je i najuspješniji promicatelj hrvatskog folklora. Kontinuirana visoka kvaliteta ansambla rezultirala je mnogim gostovanjima i nastupima na skoro svim značajnim festivalima i natjecanjima u svijetu. Vrijedno je istaknuti da je ZFA na svim natjecateljskim festivalima na kojima je sudjelovao, osvojio jedno ili više odličja:

- Prag (Češka), 1947. – srebrna medalja
- Agrigento (Sicilija), 1957. – 1. mjesto
- Moskva (Rusija), 1957. – brončana medalja
- Helsinki (Finska), 1962. – zlatna medalja
- Sofija (Bugarska), 1968. – dvije srebrne medalje
- Bukurešt (Rumunjska), 1969. – 1. premija, zlatna medalja i titula laureate
- Szeged (Mađarska), 1975. – brončana medalja
- Valjevo (Srbija i Crna Gora), 1986. - zlatna medalja
- Middlesbrough (Engleska), 1990. – tri 1. nagrade, dvije 2.nagrade i jedna 3. nagrada
- Middlesbrough (Engleska), 1992. – jedna 1. nagrada, dvije 2.nagrade i tri 3. nagrade
- Dijon (Burgogne, Francuska), 1992. – brončana medalja
- Llangolen ( Wales , Velika Britanija), 1997. – 1. mjesto i nagrada “Gwynn Williams Trophy”
- Dijon (Burgogne, Francuska), 1997. – brončana medalja
- Zakopane (Poljska), 2003. - tri 1. nagrade i jedna druga nagrada

Zbir svih ovih odličja čini ZFA najtrofejnijim hrvatskim folklornim ansamblom, uz važnu činjenicu, da su sva odličja osvojena plesovima, pjesmama i glazbom hrvatskog folklora. Programski je najveća snaga ansambla u cjelovečernjim, dvosatnim koncertima kada do punog izražaja dolaze koncepcija, ljepota i vrijednost koreografija, pjesama, lijepo sviranje, tehnički nivo izvedbi, držanje na sceni, mladost ansambla; sve ono što izvedbu čini dojmljivom i umjetnički vrijednom. Mogućnost da takove predstave ponovi u kontinuiranom nizu, odlika je vrhunskog ansambla.

ZFA je snimao posebne programe za mnoge svjetske kuće poput BBC-a, RAI, ZDF, te u Kanadi, Portugalu, Španjolskoj, Egiptu, Švicarskoj i drugdje.

Kontinuitet uspješnost ansambla od osnutka (u svibnju 1945.) do danas nisu slučajni, već su rezultat pravilnog pristupa u stvaranju umjetničkog profila ansambla, najvećeg hrvatskog folklornog stručnjaka, istraživača i etnokoreologa dr.sc. Ivana Ivančana i njegovih sljedbenika u ZFA. Za vrijeme njegovog umjetničkog vođenja prvo mu je asistirao Hanibal Dundović kasniji umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado", potom dr. sc. Stjepan Sremac (kasniji voditelj ZFA i generalni direktor Ansambla "Lado"). Dr. sc. Stjepana Sremca nasljeđuje Josip Živković koji Ansambl vodi deset godina, a njega, 1989. godine, sadašnji umjetnički voditelj i koreograf Andrija Ivančan.

 

 

- uzeto sa službenih stranica ZFA DR.IVANA IVANČANA

http://www.zfa.hr 

 
 

 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC