lokacija... ANSAMBLI / DUBROVAČKA-NERETVANSKA ŽUPANIJA /

FA"LINĐO"

 

U Dubrovniku, gradu kamena, svjetlosti, umjetnosti, povijesti, harmonije, tradicije i ljepote, već četrdeset godina živi Folklorni ansambl Linđo.

Prva audicija održana je 1964. godine , a od tada do danas kroz ansambl je prošlo više od tri tisuće članova, koji su pod uvijek budnim okom umjetničkog ravnatelja Sulejmana Muratovića dostizali vrhunske rezultate gdje god su se pojavili. Članovi i danas plešu u originalnim nošnjama neprocjenjive vrijednosti. U fundusu ih ima oko 1500.
Kada su u pitanju gostovanja, prvo je zabilježeno 1966. godine, išlo se u Italiju. U svojoj povijesti Linđo je uspješno prenosio ime Dubrovnika i Hrvatske Italijom, Njemačkom, Grčkom, Velikom Britanijom, SAD-om, Japanom, Australijom, Argentinom, Urugvajem... U francuskom gradu Dijonu 1973. osvojena je zlatna kolajna za ples i zlatna ploča za izvođenje narodne glazbe, čime je Linđo uvršten među najbolje folklorne ansamble Europe.

Kroz 40 godina u Linđu su se smjenjivale generacije i generacije plesača i glazbenika, u Linđu su se rađala prijateljstva koja su i nakon članstva ostajala nerazdvojna. Mnogo je poznatih i uspješnih osoba bilo članom ansambla, a svi će oni reći da im je Linđo pomogao u stvaranju karijere.

A danas? Među mladima Grada stvorena je slika klasičnog linđovca. On je omiljen, on je popularan, on je društven. Jednostavno on je " in "!
Biti prihvaćen u Linđu znači posvetiti se folkloru i tradiciji, znači raditi naporno, znači vježbati kad se drugi kupaju, znači žrtvovati se... Zato se linđovci međusobno iznimno cijene i čuvaju jedno drugome leđa bez obzira na generacijsku ili bilo koju drugu razliku.

Zbog svega toga, Linđo je danas važan i nezaobilazan dio Dubrovnika, Linđo je simbol grada Dubrovnika, Linđo je, slobodno se to može reći, dobri duh Grada.

 

 

- uzeto sa službenih stranica FA"LINĐO"

http://www.lindjo.hr/

  

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by : SLAVONAC