lokacija... ANSAMBLI / SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA /

FA"I.G.KOVAČIĆ" SISAK

 

 

Folklorni ansambl ,,Ivan Goran Kovačić'' Sisak osnovan je 1952. godine kao Kulturno-umjetničko društvo ,,Ivan Goran Kovačić'' Sisak u sklopu INA-Rafinerija nafte Sisak.

U siječnju 1971. godine Društvu se priključuju članovi KUD-a „Vujo Banjanin“ koji je do tada radio pod okriljem Željezare Sisak.

Na Skupštini Društva u siječnju 2003. godine donešena je odluka o promjeni naziva u Folklorni ansambl ,,I. G. Kovačić'' i kao takav radi i djeluje i danas.

U proteklom periodu kroz Ansambl je prošlo preko 1500 članova u svim sekcijama.

Danas su članovi Ansambla ugledni obrtnici, inženjeri, profesori, magistri pa čak i doktori znanosti, vrijedni i poštovani u svojim sredinama.

Ansambl trenutno broji 127 članova koji rade u pet sekcija i to: dječja tamburaška sekcija, dječja folklorna sekcija, seniorska tamburaška i folklorna sekcija i ženska pjevačka sekcija.

Kvaliteta plesača i svirača je vidljiva i uključivanjem naših članova u eminentne zagrebačke folklorne ansamble, pa i naš jedini profesionalni ansambl Lado, gdje kao aktivni plesač radi naš umjetnički voditelj g. Nenad Malić. Osim umjetničkog voditelja u Ansamblu rade još šest stručnih visokoobrazovanih i na mnogim seminarima obučenih voditelja.

Do sada je Ansambl nastupao na mnogim smotrama i festivalima folklora kako u zemlji tako i u inozemstvu. Tako je do sada gostovao u Republici Njemačkoj, Italiji, Austriji, Madžarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Bosni i Hercegovini (u nekim zemljama gostovali i desetak puta), osvajajući prestižne nagrade i priznanja. Od nagrada posebno ističemo one osvojene na Internacionalnim festivalima 1976. 1989. i 1990. godine u Llangollenu (Velika Britanija) i 2006. godine u Sofiji (Bugarska) gdje smo osvojili prva i druga mjesta po odlukama stručnih žirija i publike.

Ansambl izvodi pjesme i plesove iz skoro svih dijelova Republike Hrvatske u koreografijama istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora (dr. Ivana Ivančana, Branka Šegovića, Ivana Ivančana ml., Nenada Bičanića): pjesme i plesove Bunjevačkih Hrvata, Banatske momačke igre, pjesme i plesove iz Slavonije, Posavine, Prigorja, Međimurja, Like, otoka Brača, Splita i Ražanca, te dječje plesove i igre iz Posavine, staroga Splita i Međimurja.

Osim nastupa na festivalima izvodimo i cjelovečernje koncerte na svojim gostovanjima.

Kontakt:

FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak

P.P. 51

44000 Sisak

predsjednik: Ivica Posavec

tel: 098 9718872

e-mail: ivica.posavec1@sk.t-com.hr

 

- službena stranica FA" Ivan Goran Kovačić " Sisak

http://www.fa-igk.com/

  

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by : SLAVONAC