ETNO FESTIVAL

 

U prvom izdanju, festival će istražiti glazbene vrijednosti pretežno nama bliskih krajeva - u 5 festivalskih dana nastupiti će izvođači koji dolaze s prostora Hrvatske, Makedonije, SiCG te Slovenije. No, glazba koju izvode mnogo je šira i bogatija, pa će se tako moći čuti i elementi armenske, bosanske, te irske, afričke i latinoameričke etno glazbe.

Organizacija ovog glazbenog susreta potaknuta je idejom upoznavanja s različitim kulturama i narodima putem glazbe koja obilježava tradiciju tih naroda, a za koji se nadamo da će Gradu Zagrebu uspjeti predstaviti ljepotu glazbe iz različitih dijelova svijeta. Svaki od izvođača koji nastupa, etno glazbu izvodi na vlastiti način obogaćujući izvornu glazbu suvremenim, modernim elementima, pa će biti prilike čuti miješanje različitih žanrova kao što su ambijentalni zvuk i glazbena tradicija Balkana, sa elementima jazz improvizacije i elektronskim motivima.

Ideja festivala je dati priliku mladim i kvalitetnim izvođačima iz Hrvatske i iz drugih država koje hrvatska publika uglavnom nije imala prilike čuti. Ipak, na festivalu će se pojaviti i nekoliko već dokazanih imena kojima će biti obogaćen program, ali koja će služiti i kao pozivnica publici da posjeti festival i čuje sve što će na njemu biti ponuđeno. Za ovu godinu osiguran je nastup etno skupine KRIES , predvođene Mojmirom Novakovićem , kao najkvalitetnijeg izvođača što hrvatska etno glazba trenutno ima za ponuditi.

Za sve zainteresirane osigurane su cijene ulaznica prilagođene ekonomskoj situaciji građana čime festival postaje pristupačan svima koji ga žele posjetiti. Posebna pogodnost je i festivalska ulaznica za svih 5 dana festivala po cijeni od svega 100 kuna koja će se moći nabaviti u pretprodaji nekoliko dana prije festivala. To je možda i najbolja pozivnica za dolazak na ovo glazbeno događanje i upoznavanje, kako s vlastitom glazbenom kulturom i tradicijom, tako i s glazbenom kulturom i tradicijom drugih naroda.


Program festivala:


07.03. @ KSET, 35/45 Kn

Lidija Bajuk Trio (Hr)
Arhai (SiCG)

08.03. @ KSET, 35/45 Kn
Kaldrma (Makedonija)
String Forces (Makedonija)

09.03. @ KSET, 25/35 Kn
Afion (Hrvatska)

10.03. @ PAUK, 35/45 Kn
KRIES (Hrvatska)
Bobnars United (Slovenija)

11.03. @ KSET, 25/35 Kn
Slip (Hrvatska)
Mrs. Ferris' Pighouse Collection (Hrvatska)

piše: Tomislav Capan

Preuzeto sa stranice www.muzika.hr

 


 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC