DJEČJI MEĐUNARODNI FOLKLORNI SUSRETI

 

KUD Preslica www.kud-preslica.hr idejni je začetnik i organizator jedinstvene manifestacije u gradu Zagrebu - "Dječjih međunarodnih folklornih susreta" koji se održavaju od 2004 godine. Sudionici ove međunarodne manifestacije (njih oko petstotinjak) su djeca i mladi do 16 god. koji sa svojim folklornim ansamblima dolaze na Susrete i prezentiraju kulturu i običaje svojeg kraja, ali i upoznaju kulturno bogatstvo grada Zagreba. Na Susrete bivaju pozvana folklorna društva iz svih županija Hrvatske i gosti iz europskih zemalja. Posebno dragi gosti su nam društva mladih folkloraša autohtonih hrvatskih skupina iz europskih zemalja (Slovačke, Madžarske i Vojvodine). Susreti traju tri dana, a završni koncert se održava se u reprezentativnim koncertnim prostorima u gradu Zagrebu (HNK, KD Vatroslav Lisinski), ali i na trgovima grada Zagreba, uz mimohod na kojem sudjeluju sva društva koja dolaze u grad Zagreb.

Susreti imaju i humanitarni karakter jer gostujuće skupine za vrijeme boravka u Zagrebu državaju prigodne programe u domovima za nezbrinutu djecu, posjećuju dječje bolnice, domove za umirovljenike...

Prvi dječji međunarodni folklorni susreti su održani 18. studenog 2004. godine sa 350 sudionika. Na njima su gostovala društva: OSS iz Bogdanovaca(Slavonija), "Ivančice" iz Kutine, KUD Martinčani iz Martinske vesi, OSS iz Buševca, KUD "Kraluš" iz Stupnika, KUD "Sveta Nedelja" iz Svete Nedelje, KUD "Veliko Trgovišće" iz Velikog "rgovišća i

djeca Češke besede iz Zagreba. Drugi dječji susreti su održani 1., 2. i 3. srpnja 2005. godine sa velikim mimohodom u subotu, 1. srpnja od HNK-a do Trga bana Jelačića gdje se prikazao prigodni program kojim su Zagrepčani pozvani na završni koncert svih skupina u HNK.

3. dječji međunarodni folklorni susreti Zagreb 2006. se održavaju u razdoblju od 30. lipnja, 1. i 2. srpnja. Na Susrete su pozvana društva iz sljedećih županija: Splitsko-dalmatinske, Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Strana društva koja dolaze na Susrete su iz Bugarske, Makedonije, Italije, autohtone skupine Hrvata iz Madžarske i Vojvodine.To su sljedeća društva: KUD "Glavice" iz Sinja, KUD "Pušća" iz Pušće, HKUD "Željezničar" iz Osijeka, KUD "Moslavec" iz Volodera, KUD "Koledišća" iz Jezera na otoku Murteru, KUD "Ljudevit Gaj" iz Mača, KUD "Metković" iz

Metkovića, KUD "Zrinjski" iz Vrbovca i domaćin KUD "Preslica" iz Zagreba.

Strane skupine: FA Ljupčo Santov", Orizari (Kocani) iz Makedonije, CC Petko Rachev Slaveikov" iz Varne u Bugarskoj, HKUD "Vladimir Nazor" iz Sombora, FA iz Italije.

Ukupno sudjeluje preko petstotinjak mladih folkloraša.

Dječji međunarodni folklorni susreti su od ove godine uvršteni u Međunarodni savjet organizatora festivala folklora – CIOFF koji kao nevladina organizacija uživa podršku UNESCO-a što je veliko priznanje organizatoru ovih Susreta u gradu Zagrebu.

 

 

 

 

 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
developed by: SLAVONAC