ŠOKAČKA RAPSODIJA 100 TAMBURAŠA

 

Povodom 95 godina svog postojanja i rada Društvo "Šokadija" iz Zagreba odlučilo je prirediti svečani koncert tamburaške glazbe u izvođenju, za tu prigodu formiranog, orkestra sastavljenog od najmanje 100 tamburaša.

Riječ je o jednoipolsatnoj glazbenoj priredbi na kojoj će biti izvedeno više od 20 skladbi iz različitih glazbenih područja.

Uz nekoliko autorskih djela općepoznatih autora (B. Potočnik, M. Makar, S. Leopold, J. Njikoš i dr.) program će biti upotpunjen obradama i prilagodbama djela tzv. "klasične glazbe" (Mozart, Verdi, Zajc, Lisinski, Liszt i dr) te brojnim obradama narodnih napjeva iz čitave Hrvatske i poznatim djelima iz popularne suvremene tamburaške glazbe.

Pripreme za ostvarenje ove hvalevrijedne akcije počele su još u jesen 2005. godine na inicijativu gosp. Martina Vukovića, predsjednika "Šokadije". Osnovnu programsku koncepciju osmislili su Mihael Ferić, Božo Potočnik i Siniša Leopold, a brojnim sugestijama doradili su je voditelji koji su pripremali svirače, buduće članove ovog grandioznog orkestra.

Skupine tamburaša mjesecima su uvježbavale program u svojim gradovima, a s njima su radili njihovi voditelji: u Slavonskom Brodu Mihael Ferić, Županji Ilija Nikolić, Vinkovcima Perica Raguž, Iloku Marko Benić, Đakovu Tomislav Nemet, Osijeku Franjo Batorek, Valpovu Duško Topić, Požegi Veljko Škorvaga, Križevcima Stjepan Fortuna i u Otočcu Darko Kranjčević.

Veliki doprinos kvalitetnoj izvedbi ovog vrlo zahtjevnog programa pružit će orkestar Ansambla "Lado", tamburaški orkestar HRT-a, brojni solisti te Pjevački zbor HRT-a.

 

Mjesto:
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Trg Stjepana Radića 4
10000 Zagreb
Tel.: 6121166, 6121167, 6121168
E-mail: lisinski@lisinski.hr
Homepage: www.lisinski.hr

 


 

 
 
© www.hrvatskifolklor.com
desing: SLAVONAC